Ápolónőből textilszobrász

2019.05.20. 11:00

Önálló képzőművészeti kiállítással mutatkozik be Menyhért Andrásné Margó

Az egészségügyi pálya után a művészetben teljesedett ki igazán a balatonszentgyörgyi Menyhért Andrásné Margó textilszobrász, aki önálló kiállítási anyaggal mutatkozott be a művészet iránt fogékony közönségének Ajkán, a városi múzeumban a közelmúltban. A művészt Angermayer Judit muzeológus mutatta be a közönségnek.

Borsos Renáta

Az érdeklődőkre az újdonság varázsával hatottak a kiállított tárgyak Fotó: Györkös József

Fotó: Györkös József

A muzeológus ismertette, hogy az alkotó 40 év egészségügyben végzett munka után intenzív szakápolóként ment nyugdíjba. A betegágy mellett számtalanszor futott versenyt a halállal. A feszültségeket, az élet kegyetlenségeit feldolgozni nem volt könnyű feladat számára, de túl kellett lendülnie a szörnyűségeken, olykor a betegek elvesztésén, hogy másnap újra fel tudja venni a fehér köpenyt, és mosollyal az arcán az ápolásra tudjon összpontosítani. A lelki teher könnyítésére a kreatív tevékenységet, a kézimunkázást, az alkotás örömét hívta segítségül. Ebben az alkotói folyamatban a nyugdíjazása után tudott kiteljesedni igazán.

Az érdeklődőkre az újdonság varázsával hatottak a kiállított tárgyak Fotó: Györkös József

– Tar Ildikó Aranykéz díjas festő és képzőművész asztalánál megtanultam a textilszobrászat alapjait, rátaláltam arra az önkifejezési formára, amelyben meg tudom mutatni érzéseimet, gondolataimat, azt, ahogyan a világban élek. Romantikus alkat vagyok, képeimet, szobraimat, használati és dísztárgyaimat ennek tükrében készítem – jegyezte meg a kiállító, akinek első kiállítása 2016-ban Marcaliban volt.

Mindössze néhány éve mutatja meg alkotásait a nyilvánosságnak, mégis több településen voltak már kíváncsiak munkáira. Érdekességként megosztotta, hogy Siófokon a látássérültek regionális szervezetétől felkérést kapott egy tárlat bemutatására, hiszen az általa készített tárgyak tapintás útján is könnyen felismerhetők, segítve ezzel a kiállítás befogadásának élményét. Alkotásait megcsodálták már Balatonkeresztúron, Csurgón, Vörsön, Balatonmárián és Marcaliban.

Menyhért Andrásné Margó a textilszobrászatban rátalált saját útjára, a volt szakápolót boldoggá teszi az alkotás folyamata

– A textilszobrászati technikával készített tárgyak újdonságként hatnak. Az alkotói folyamatra mint az újrahasznosítás művészetére tekintek, melynek csak a fantázia végtelensége szabhat határt. Nyitott szemmel járok a világban, sok minden hat rám, amit könnyen be tudok építeni az alkotás folyamatába. Míg az egészségügyben az motivált, hogy segítsek a beteg gyógyulásában, fájdalmai csökkentésében, abban, hogy elviselhetőbbé tegyem számára a kórházi tartózkodását, addig a textilszobrászattal a célom, hogy örömet szerezzek másoknak. Ebben a technikában nincsenek kötött szabályok, az anyaghasználat széles skálán mozog. Mivel nem sokan foglalkoznak ezzel a műfajjal az országban, boldog vagyok, hogy az újdonság varázsával tud hatni a látvány másokra – jegyezte meg a textilművész.

A kiállításon zongorajátékával közreműködött Zehmann Tamás, aki Debussytől játszott egy darabot. Felkészítő tanára Vörös Jánosné. A tárlatot az érdeklődők június 15- ig tekinthetik meg a múzeum nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában