Énekes apostoli szolgálat

2019.06.12. 16:00

A kárpátaljai gyülekezetet segítették a pápai reformátusok

Pápa és az ukrajnai Visk polgármesterei 2017 augusztusában írták alá a testvérvárosi kapcsolatról szóló szerződést. Azóta több, például református gyülekezeti, színtéren elkezdődött a jó kapcsolati rendszer kialakítása.

Laskovics Márió

A Pápai Református Egyházközség Séllyei István Kórusa a liturgiai szolgálaton túl ünnepi hangversenyt adott Visken Fotó: Mezei László

Fotó: Mezei László

A Pápai Református Egyházközség Séllyei István Kórusa május 16. és 20. között Kárpátalján járt, hogy a viski testvérgyülekezet meghívására énekszolgálataival vegyen részt az istentiszteletek liturgiájában, illetve egy hangversennyel tegye ünnepivé a találkozást.

A Pápai Református Egyházközség Séllyei István Kórusa a liturgiai szolgálaton túl ünnepi hangversenyt adott Visken Fotó: Mezei László

A 34 fős küldöttség néhány tagja a két évvel ezelőtt kezdeményezett testvérkapcsolat szervezése kapcsán tavaly novemberben már volt Visken, az ottani református gyülekezet delegációja pedig Jenei Károly lelkipásztor vezetésével már nemcsak Pápán képviselte a kárpátaljai magyarokat, hanem a felsőtárkányi nyári táborban is – tudtuk Mayerné Pátkai Tünde kórustagtól.

– Parola Csaba karnagy vezetésével hónapok óta készültünk a szereplésre. A repertoárunkban főként zsoltárfeldolgozások, Máté János és kortárs zeneszerzők kórusművei szerepeltek. Válogatásunk legmeghatóbb darabja a kárpátaljaiak református himnuszaként számon tartott Mindig velem, Uram kezdetű, négy szólamú mű átirata volt – idézte fel.

Mayerné Pátkai Tünde elmondta, a kirándulás során bepillantottak az egyház- és művészettörténeti szempontból és mai létszámát tekintve is kiemelt jelentőségű gyülekezet életébe, ellátogattak az óvodába, az ásványvizéről híres Sajánba, valamint a huszti református templomba. A csapat vállalkozó szellemű tagjai Huszt romváráig is felkapaszkodtak, és tisztelegjenek Kölcsey Ferenc emléktáblájánál.

Fotó: Mezei László

– Mivel kis csoportokban szállásoltak el bennünket családoknál, így alkalmunk nyílt a kárpátaljai testvéreink életnehézségeinek megismerésére. Őszinte, mély barátságok szövődtek, amelyek tovább erősítik a viskiek és a pápaiak szövetségét. A pápai református kollégium művészeti tagozatos végzős osztálya 85 ezer forintot küldött általunk a viski gyülekezet oktatási céljaira, a kórus pedig 130 ezer forintot adományozott a templom mellett álló faharangláb felújítására. Az utazást a gyülekezetünk is támogatta, Pápa Város Önkormányzata pedig 250 ezer forinttal járult hozzá – számolt be Mayerné Pátkai Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában