Gyülekezeti ünnep kiállítással

2019.06.05. 07:00

Az Evangélikus Látogatóközpontban Mező Lászlóné mutatja be tájképeit

A családok, a hívek egymásra hangolódását segíti elő a Pápai Evangélikus Egyházközség évről évre megrendezett gyülekezeti napja.

Laskovics Márió

Fabiny Tibor lelkész, egyháztörténész, teológiatanár életét Polgárdi Sándor esperes ismertette, majd Venczel Csaba egyházközségi felügyelővel megkoszorúzták az emléktáblát Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Gyülekezeti napot tartott a Pápai Evangélikus Egyházközség vasárnap a Lutheránus sziget templomkertjében. A közösségi program a templomban istentisztelettel kezdődött, melyen Gabnai Sándor balatonfüredi lelkész hirdetett igét, szolgált a Pápai Evangélikus Kórus Elekes Márton gitárkíséretével, és a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai, valamint kiállítást nyílt: a falak mentén felállított molinókon a protestáns iskolatörténet mérföldkövei láthatók, olvashatók nyár végéig.

Fabiny Tibor lelkész, egyháztörténész, teológiatanár életét Polgárdi Sándor esperes ismertette, majd Venczel Csaba egyházközségi felügyelővel megkoszorúzták az emléktáblát Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A reformációval nem csak Isten igéje vált olvashatóvá nemzeti anyanyelven, hanem az anyanyelvi oktatás is elindult. Pápán 1531-ben alapították a református kollégiumot, Gizdavi Péter lelkipásztor volt az első, aki lutheri szellemben tanított. A kiállítás rámutat, hogy milyen gazdag a múltunk – mondta el a tárlat kapcsán Polgárdi Sándor esperes.

Fabiny Tibor lelkész, egyháztörténész professzor, teológiatanár tiszteletére a régi lelkészlakás falán tíz éve elhelyezett emléktáblát az esperes Venczel Csaba egyházközségi felügyelővel koszorúzta meg, miután áttekintést adott az 1924-ben született, 1953–54-ben Pápán szolgált, 2007-ben elhunyt Fabiny Tibor életéből A látogatóközpontban Mező Lászlóné amatőr festő élénk színű portréiból, csendéleteiből, tájképeiből nyílt kiállítás, majd az alkotó tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A közös ebédet követően fórumbeszélgetést tartottak a nők szolgálata az egyházban témakörben az egyházközségben tisztséget betöltő hölgyvendégekkel. Valamint gyermekfoglalkozások a Kékfestő Múzeum munkatársaival és gitáros éneklés színesítette a közösségi nap programkínálatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában