Kiforrott költői nyelv

2019.06.18. 17:41

Búzás Huba alkotásaival rendhagyó író-olvasó esten találkoztak a veszprémi irodalomkedvelők

A kortárs líra jelentős alkotója Búzás Huba az ünnepi könyvhéten két új kötettel várta olvasóit.

Borsos Renáta

Búzás Huba költői világába engedett betekintést a rendhagyó író-olvasó találkozón

Fotó: Dániel Magdolna

A fizikai és szellemi frissességnek örvendő 84 esztendős költő rendhagyó író-olvasó találkozón mutatta be a Föld! Föld!– vesztőhelyünk címet viselő második lírai eposzát és a Félrevert harangjaim című verses kötetét Molnár Sándor antikváriumában, az Utas és holdvilágban a minap.

Bensőséges hangulat, a hallgatósággal közös interakció jellemezte a szerzői és olvasói estet. Az alkotó érintőlegesen szólt írói műhelyének titkairól, nagy múltú anyanyelvünk adta szavak kifejező erejéről, amelyek, mint az irodalom fűszerei, magasabb dimenzióba emelik a költeményeket. Olvasói kérdésre válaszolva, megosztotta közönségével miként némult el költőként és burkolózott 23 évnyi alkotói hallgatásba. Ez nem azt eredményezte, hogy elfordult az irodalomtól és a társművészetektől, sőt! Azon évtizedek alatt bejárta a világot, gyűjtötte az impressziókat.

Búzás Huba készségesen dedikálta műveit az író-olvasó találkozón
Fotó: Dániel Magdolna

A múlt és jelen tükrében kijelenthető: kiforrott újszerű költői nyelvvel, egyedi stílussal jelentkezett és van jelen azóta is a kortárs irodalomban. A költő beszélt azon alkotói folyamatokról amikor tudatának medrében hömpölyögteti képzettársításai zuhatagát. Az új lírai eposszal– a geopotenciális tudatfolyamatok kifejezése a nyelv eszközeivel alcímet viselő- poémával kapcsolatban elmondta, talán ez az emberi lélek története.

A művel, az önmaga által is szellemi svéd csavarként használt alkaioszi megkettőzött strófaszerkezettel és áradó gondolataival kritikusai szerint kifejező költői világot teremtett. Olyan mindnyájunkat érintő aktuális kérdések foglalkoztatják, hogy vajon túléljük-e környezet pusztításainkat hiszen nem kevesebb, mint az emberi populáció megmaradása a tét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában