„Tündérkert” képeken és kisplasztikákon

2019.06.24. 07:00

Kiállítás nyílt Csata Jenő és Kádár-Dombi Péter alkotásaiból Ajkán

Csata Jenő festő­művész és Kádár-Dombi Péter agyagművész közös kiállítása sok érdeklődőt vonzott.

Borsos Renáta

Az Ajka-Padragkút táncegyüttes tagjainak produkciója

Fotó: Borsos Renáta/Napló

„A művészettel való találkozás kimozdít bennünket a mindennapok egyhangúságából, megszínesíti hétköznapjainkat, felszabadít. Ma még inkább így van ez, hiszen egy olyan világba csöppenünk, amely természeti szépségével, emberi tartásával, hagyományaival, élni akarásával helyben is, de az anyaországban is példát mutat” – mondotta a minap Csabai Tibor grafikusművész a csíkszeredai Csata Jenő festőművész és a székelykeresztúri Kádár-Dombi Péter agyagművész kiállításának megnyitóján a művelődési központban.

A grafikusművész szerint a kiállított képek és szobrok között sétálva megelevenedik a történelmi „Tündérkert”, vagyis Erdély, a Székelyföld, a Kárpátok havasainak természeti szépsége és az ott élő székelység mindennapi élete: boldogsága, gyötrelmei, góbésága, életrevalósága. Hozzátette, a Csíkszeredán élő és alkotó Csata Jenő olaj- és pasztellképei derűsek, napfényesek. A művészt sarkallja a szülőföld, a szűkebb pátria, Erdély iránti féltő szeretete.

Az alkotók, Csata Jenő és Kádár-Dombi Péter
Fotó: Györkös József/Napló

– A festőművész a táj kompozícióján nem változtat, de tudatosan szerkeszti alkotásait. Kerüli az absztrahálást, a tájat, a faluképet a sajátos szépségével, bájával mutatja, de csak azután, hogy lelkének finom rezdüléseit is belevitte az ecsetvonásokkal. Istenadta tehetséggel bánik a színekkel, vonalakkal, a kompozícióval. Értéket ment és értéket teremt. A kaleidoszkópszerű kollázsok töredék létünk érzékelhető formáiként jelennek meg – mondta Csabai Tibor.

Az agyagművész Kádár- Dombi Pétert jól ismerik a helyiek, rendszeres résztvevője az Ajkai Képzőművészeti Egyesület táborainak, az Ajkai Szalon kiállításainak, kis- plasztikáival egyéni és csoportos kiállításon vett részt.

Az Ajka-Padragkút táncegyüttes tagjainak produkciója
Fotó: Györkös József/Napló

– Lelkében a fazekasfalu agyagvilága bontott csírát. Csendesen gyűjtötte magába a vizuális élményeket, tanulva az agyagformázás formai és technikai mesterfogásait. Kádár-Dombi Péter mer látni és láttatni. Alkotásaiban az emberi természetet, a globális világ szereplőit „hívja elő” a maguk gyarlóságaival, magasztosságaival, hibáival és szerethetőségével, mintegy azt mondva: „ilyenek vagyunk mind”. Emberszeretete, vidámsága az, amit átruház a szobraiba. Érdekesség, hogy az emberi arcokat többnyire mosolygósra formázza. Mindkét művész nemzetük és szülőföldjük iránti olthatatlan szeretetéből a műélvezők gyönyörködtetésére alkot – jegyezte meg Csabai Tibor.

A kiállítás művészi értékét az Ajka-Padragkút táncegyüttes műsora és a művelődési központ igazgatójának, Bábics Valéria szavalata még tovább emelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában