kávéházi beszélgetések

2019.06.15. 07:00

Tanítás, zene és tánc a refi két tanárával

A kávéházi beszélgetéssorozatban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese, Ferenczi Alpár és néptánctanára, Kondics Gergely mutatkozott be.

Laskovics Márió

A kávéházi beszélgetéssorozat évadzáró alkalmán Mátyus Aliz író, szerkesztő, Ferenczi Alpár és Kondics Gergely Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel indult kávéházi sorozat évadzáró, felszabadult hangulatú beszélgetését Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus vezette kedden a Pannonia Reformata Múzeumban.

Ferenczi Alpár 1979-ben született Marosvásárhelyen, családjával 1990-ben költözött Ajkára. Felidézte, 1997-ben érettségizett a pápai református gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem természettudományi karán fizika–környezettan tanári diplomát szerzett. 2002-től a Szentendrei Református Gimnáziumban fizikát tanított, és elkezdett komolyabban foglalkozni a csillagászattal, szakkört is vezetett. A fővárosban ismerte meg feleségét, 2003-ban lánya született.

Hobbija a zene és az éneklés. Gimnáziumi évei alatt kántori oklevelet szerzett, és azóta több gyülekezetben szolgált. Tizenegy évig a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskarban énekelt. Miután tavaly visszahívták az alma materbe, Pápa Város Fúvószenekarában szaxofonozik. Szeptembertől a pápai református gimnáziumban tanít fizikát és komplex természettudományt a művészeti évfolyamon, illetve igazgatóhelyettesként a tanulmányi szervezésekért felel.

A kávéházi beszélgetéssorozat évadzáró alkalmán Mátyus Aliz író, szerkesztő, Ferenczi Alpár és Kondics Gergely Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kondics Gergely már gyermekkorában elköteleződött a néptánc mellett a litéri hagyományoknak köszönhetően. A veszprémi Padányi iskolában tanult, kezdetben a Veszprém Táncegyüttesben és a Kurázsi Táncegyüttesben táncolt, majd a Táncművészeti Egyetemre felvételizett. Az egyetem partneriskolájában, a pápai Tánc-Lánc AMI-ban töltötte gyakorlatait, hospitálásait. A mesterszak elvégzését követően 2016-tól tanítja a művészeti szakgimnázium néptáncos növendékeit.

Mint mondta, igyekszik az igények szerint formálni a tánchoz való hozzáállást. A diákok kedvelik az élményszerű pedagógiát, és szerencsére az ötvenkét tanulóból vannak, akik határozottan kacsingatnak a professzionális pálya felé. Szívesen növelnék az osztályok létszámát a művészeti szakgimnáziumban, ezért próbálnak megjelenni minél több dunántúli fesztiválon, eseményen.

Kondics Gergely hét éve vezeti a kisbéri Langallik Néptáncegyüttest. A tánc mellett hobbiként szívesen végez ácsmunkákat. Tavaly nősült, e hónap elsején született lánya, akit feleségével szeretnének a néptánc természetes közegében felnevelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában