ikonikus helyekre kirándultak

2019.07.29. 11:00

Nyári színjátszó tábor Kisfaludy Sándor szülőházában

Öt napra megtelt Kisfaludy Sándor sümegi szülőháza az irodalom és a színházművészet iránt érdeklődő gyerekekkel.

Tóth B. Zsuzsa

A táborban fontos volt, hogy Kisfaludy Sándor életét, költészetét közel hozza a tábor a gyerekek számára Fotó: emlékház

A Kiss György művészeti vezető által koordinált, Sümeg egyik kiemelkedő értékére épülő színjátszó tábor célja a települési épített és történelmi értékek, azon belül Kisfaludy Sándor, Himfy életének költészetének bemutatása, fel­dolgozása volt egy kis színháztörténettel fűszerezve. Az ötnapos programon a táborozók megismerhették Kisfaludy életét, költészetét. Bepillantást nyertek a mozgásszínház és a klasszikus drámai színház világába, eszközeinek, formanyelvének rejtelmeibe. Beszédtechnikai, mozgásos, szituációs játékok, improvizáció, versek, mesék követték egymást a héten sok nevetéssel, jókedvvel, komoly szakmaisággal. A foglalkozásokat délelőtt az emlékházban és annak kertjében tartották, délutánonként a gyerekek a művelődési központ színháztermében, igazi színpadon mélyíthették el, csiszolhatták tovább a délelőtti órákban megismert új gyakorlatokat.

A táborban fontos volt, hogy Kisfaludy Sándor életét, költészetét közel hozza a tábor a gyerekek számára Fotó: emlékház

Nagyon fontos volt, hogy Kisfaludy Sándor életét, költészetét közel hozza a tábor a gyerekek számára. Erre igazán hatékony eszköz volt az, hogy Kisfaludy szülőháza volt a táborhely, de izgalmas program volt, hogy elvonatoztak Badacsonyba, és megnéztek olyan ikonikus helyeket, mint a Szegedy Róza-ház, Kisfaludy-ház, a Rózsakő. A kirándulás közben megismerték azokat a helyeket, melyek fontos szerepet töltöttek be a Kisfaludy család életében. Beszélgettek Kisfaludy utazásairól, múzsáiról és Szegedy Róza iránt érzett szerelméről, a badacsonyi híres szüretekről, versekről. Az utolsó nap végére kamara-előadást rendeztek a szülők és testvérek örömére.

A napközis tábor együttműködő partnere a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület és a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház volt, de nagyon sok segítséget kaptak vállalkozóktól, a badacsonyi Kisfaludy-háztól és a Szegedy Róza-háztól. A tábort a Helyi identitás és kohézió erősítése a Sümegi járásban – Együttműködve a térségünk értékeiért című pályázat keretén belül rendezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában