szavazz és nyerj!

2019.08.21. 07:00

A megye hét csodája: A kővágóörsi kőtenger

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet, ábécésorrendben.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

A kővágóörsi kőtenger homokkő és a kavicskő tömbjeit szilícium dioxid alkotja
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Káli-medence kőtengerei közül mindegyik más. A kővágóörsit a község északkeleti határában találjuk. A vulkanikus utóműködés során ezen a területen hévizes források törtek fel a föld mélyéből, ez kemény kőhalmazzá ragasztotta össze az itteni fehér homokot.

A pannon beltenger egykori turzásait, kvarchomok rétegeit kovás kötőanyag cementezte össze. A rendkívül kemény kavarchomok kőtömbök ellenállnak a felszíni pusztításnak. Mint valami megkövesedett nyáj, úgy sorakoznak a tömbök Kővágóörsön. A kövekbe a szél és víz kis barlangokat, tavacskákat formált.

A helyi lakosság évszázadokon keresztül vágta a kőtengerek tömbjeit, innen eredeztethető a Kővágóörs név. Színes moha, zuzmó, boróka, galagonya és szeder, apróbb fák adják meg a táj hangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában