Hazánk szépségei, ahogy a kínai lélek látja

2019.08.23. 17:41

A pápai kiállítás művészi mérföldkő a magyar-kínai diplomáciában

Az egyre jelentősebbé váló magyar-kínai diplomáciai, gazdasági kapcsolatok elmélyítése jegyében megnyitották a magyar tájról, látnivalókról készült kínai festménykiállítást.

Laskovics Márió

Fotó: Nagy Lajos

Az Új Tengeri Selyemút – Magyarország neves kínai festőművészek szemével címmel nyílt pénteken az Esterházy-kastélyban, a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a tárlat fővédnöke
Fotó: Nagy Lajos

Gazdasági és kulturális kapcsolat

A 24 kínai festőművész hazánk tájairól, látnivalóiról készült festményeit felvonultató, október 31-ig látható, a Kínai Népköztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma Művészeti Fejlesztési Központja és a Chi Fu-cégcsoport együttműködésében, a helyi önkormányzat támogatásával megvalósult kiállítás megnyitó ünnepségén Áldozó Tamás polgármester elmondta, a pápai húsgyárat is tulajdonló kínai cégcsoport fontos partnere a városnak. Nemcsak munkahelyeket biztosít, de a magyar-kínai kulturális kapcsolatok megerősítésén is dolgozik. A kínai művészek több napot Pápán töltöttek, itt készült képeik egy része megtekinthető a tárlaton.

Fotó: Nagy Lajos

Mérföldkövek a két ország együttműködésében

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a tárlat fővédnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a kínai művészi lélek látásmódja segít a magyar táj szépségének újrafelfedezésében. Felidézte a két ország kulturális kapcsolat-történetének legutóbbi mérföldköveit: 2011-ben Pekingben 33 magyar kortárs művész mutatkozott be, illetve 2014-ben és '15-ben Sanghajban és Pekingben több mint félmillió kínai látogató nézte meg a 19-20. századfordulón alkotott leghíresebb magyar festők munkáit. 2012-ben 125 kortárs kínai alkotó műveit állították ki Budapesten.

Duan Jielong kínai nagykövet, Frank Liu, a Chi Fu-cégcsoport alapító elnöke, Áldozó Tamás polgármester, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a tárlat fővédnöke Fotó: Nagy Lajos

Nyugat és kelet népei

– Minket, magyarokat nem az aggaszt, ha a világban nő a mesterséges intelligencia, ellenben ha a természetes emberi csökken. Az emberi intelligencia legmagasabb megnyilvánulási formája nemcsak az egyre bonyolultabb műveletek elvégzésére képes gépeket létrehozó műszaki alkotóerő, hanem az emberi lélekből fakadó művészi alkotóerő is, amely abban segít, hogy a gépek között emberek maradjunk. A magyarok, mint a legnyugatibb keleti nép, és a kínaiak, mint a legnagyobb keleti nép, megőriztek egy fontos összekötő kapcsot: annak belső igényét, képességét, hogy a lélek által is szemléljék, alakítsák a valóságot – jegyezte meg.

Fotó: Nagy Lajos

Kölcsönös tisztelet

Duan Jielong, a 70 éve kikiáltott Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete beszédében kiemelte, a kiállítás egy új színfoltot jelent a két ország sikeres gazdasági és kulturális együttműködésének palettáján. Pápa megfelelő helyszín a kiállításra. A kiállító művészek az Egy Övezet Egy Út program (Kínából indult, több mint 60 országra kiterjedő komplex geopolitikai-stratégiai terv) szellemiségében alkotnak, átadva a magyarok iránt érzett tiszteletet, szeretetet. A magyar nép az emberiség kultúrájának sok kiváló alkotást adott.

Fotó: Nagy Lajos

Mint mondta, a két ország kölcsönös politikai bizalma – a 2017-ben megkötött átfogó stratégiai partnerség következtében is – elmélyült, a gazdasági, kereskedelmi együttműködések egyre több eredményt hoznak.

Frank Liu, a Chi Fu-cégcsoport alapító elnöke, valamint négy kiállító művész köszöntőjét követően a megjelentek szemügyre vették a tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában