világjava estek

2019.08.19. 07:00

Szalóki Ági veszprémi koncertjén is visszanyúlt a gyökerekhez

A Világjava Estek pénteki napján Szalóki Ági Fújnak a fellegek című albumát mutatta be a veszprémi közönségnek.

Horváth Virág

Fotó: Penovác Károly/Napló

Szalóki Ági bátor zenei kísérleteivel, a népdalok és a dzsessz „házasításával” és a Karády-dalok zenei újraértelmezésével robbant be a magyar zene élvonalába. A törékeny énekesnő igazi énekvirtuóz, aki a legtehetségesebb falusi nótafák évszázadokon át érlelt díszítéstechnikáinak birtokosa, mestere. Gondosan válogatott népdalszövegek és versek, lélekig hatoló előadásmód, könnyed és elegáns zenei kíséret jellemzi szólólemezeinek sorát.

A Fújnak a fellegek című 2017-es albummal Szalóki Ági most visszatért a művészi ihlet forrásához, a falusi népdalhoz és népzenéhez. Esztétikus kivitelű lemez született, művészi fotókkal és a dalok szövegeivel, melyhez az énekesnő – jó szokása szerint – a népzenészek színe-javából hívott alkotó partnereket, mint Bognár Szilvia vagy Herczku Ágnes, akikkel szintén találkozhattunk a Világjava Esteken. Az albumon az erdélyi Mezőségről magyarszováti, széki és buzai, Nagyenyed vidékéről magyarbecei, Kalotaszegről mérai, Magyarországról sárközi és somogyi magyar énekek és tánczenék szólalnak meg, valamint egy zalai és egy csíki cigány hallgató Bari Károly gyűjtéséből.

Nagy bátorságra és szakmai érettségre vall, hogy Szalóki Ági egy autentikus népzenei albummal jelent meg, bár népzenei énekesnőként ez paradoxonként hathat. A népzenében ott kell élnie a tradícióinknak, az ezeréves hagyományainknak, vissza kell nyúlni a gyökerekhez, de ha csak lemásoljuk az ismert dallamokat, az csupán imitáció. Az énekesnő kilencedik szólólemeze a Fújnak a fellegek 2004 óta, és ez idő alatt olyan elmélyült tudásra tett szert, ami lehetővé tette, hogy a népzenét egyszerre tradicionálisan, mégis egyedien tudja megszólaltatni.

A koncertre Szalóki Ágit ezúttal is két táncos kísérte el, akik nemcsak a hagyományos népviseleteket és táncokat mutatták be a koncert alatt, de a közönséget is bevonták. Az előadás végére apró táncházzá nőtte ki magát az Óváros téren a Világjava Estek pénteki napja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában