Betűkbe zárt életgyöngyök

2019.09.11. 07:00

M. Mester Katalin tizedik kötetét mutatták be Devecserben

Leporolt igaz gyöngyök (…nem kell a minden…) címmel M. Mester Katalin tizedik könyvének bemutatóját tartották a devecseri könyvtár olvasótermében a minap.

Borsos Renáta

A képen Burucs Erika, M. Mester Katalin és Simonné Bognár Katalin a bemutatón Fotó: Devecseri Városi Televízió

Fotó: Devecseri Városi Televízió

A frissen megjelent kötetről a devecseri iskolában húsz esztendőn át tanított írónőt, újságírót, képzőművészt a Gárdonyi Géza Emléktársaság elnöke, Simonné Bognár Katalin kérdezte.

A személyes hangvételű baráti beszélgetés előtt Szente-Takács Anna, a művelődési ház és könyvtár igazgatója méltatta M. Mester Katalin szerteágazó munkásságát. Kedves, humorral is átszőtt ismertetőjében az alkotóról elmondta, példakép a maga intellektualitásával és azzal a tudáskinccsel, amelyet az elmúlt évtizedekben gyűjtött. Művészeti munkáiban mindez tükröződik. Képzőművészeti kiállítások alkalmával a megyében több helyszínen is megcsodálhatták festményeit, rajzait és gyöngyfűzéseit. Ez irányú tehetsége mellett több évtizede már annak, hogy tollat ragadott és papírra vetette gondolatait. Eddig megjelent köteteiben emberi sorsokat és helytörténeti kutatások eredményeit tárta olvasói elé, emellett írásai jelentek/jelennek meg a Veszprém megyei Napló hasábjain és a Devecseri Újságban.

A személyiségében végtelenül kedves és szerény alkotóhoz ezután egy szavalat érkezett. Gabriele Mistral A szolgálat című versét Rezeli Mária adta elő.

Burucs Erika, M. Mester Katalin és Simonné Bognár Katalin a bemutatón Fotó: Devecseri Városi Televízió

Az új kötet az írónő Simonné Bognár Katalin kérdéseire adott válaszaival nyílt ki a hallgatóság előtt. A tartalmas párbeszéd igazi kedvet hozott a Leporolt igaz gyöngyök elolvasásához. M. Mester Katalin elmondta, az írások egyrészt a fiók mélyéről kerültek elő, másrészt rádiós adásokban hangzottak el és újságokban jelentek meg, voltaképpen egy tallózás három évtized írott, festett, gyöngyfűzött anyagaiban.

- Az oldalakon felfűzve olvashatók azok a betűkbe zárt életgyöngyök, pillanatképek, képes gondolatok, amelyek vezérelték életem fonalát. Hol komótosan, alapos megfontolással kerültek fel a gyöngyfűzőtűre, hol megadóan várták sorsukat, úgy, ahogy az élet hullámzása, dinamikája, az adott élethelyzet megkívánta – jegyezte meg az író.

Megemlítette, hogy a humort sem hagyta ki, mely, mint mondta, „van, amikor keserédes, mint a diólikőr, de azt mondják az öregek, gyógyít”.

Természetesen nem maradt el, hogy szót ne ejtsen a Somló és környékéhez fűződő szoros kötődéséről. Végül Gárdonyi-kutatóként elmesélte azon boldogságát is, melyet a Gárdonyi Géza által Devecserben írt és komponált Fel nagy örömre kezdetű karácsonyi ének teljes szövegének a megtalálásakor élt át.

A bemutatón az alkotó egyik volt tanítványa, Burucs Erika és volt tanítóképzős csoporttársa, Takácsné Simon Mária egy-egy novellát olvasott fel a kötetből. Az estet színesítette továbbá Ihászné Szabó Katalin vezetésével a zeneiskola kamaracsoportjának előadása és Nagy Nándor Richárd plébános szintetizátoron eljátszott orgonajátéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában