750 év egy kötetben

2019.09.12. 16:00

Megjelent Bakonytamási helyismereti olvasókönyve

A napokban megjelent, a falu múltját és jellegzetességeit feltáró helytörténeti olvasókönyvet a szerkesztője, Németh Tibor könyvtáros, helytörténeti kutató mutatta be lapunknak.

Laskovics Márió

Bakonytamási helyismereti olvasókönyve címmel kiadták a falu múltját, jellegzetességeit feltáró könyvet, amit szeptember 28-án a nagyközönség előtt is bemutatnak, adta hírül Németh Károly polgármester. A monografikus felépítésű kötet szerkesztője, Németh Tibor könyvtáros, helytörténeti kutató elmondta, beazonosítást segítő földrajzi fejezettel indul a kötet, majd a kronológia szerint régészeti és századokra lebontott köztörténeti fejezetek következnek, melyekben főként országos jelentőségű események bakonytamási epizódjai szerepelnek. A Településképi arculati kézikönyvet magába foglalva külön fejezet mutatja be a települést mint lakó- és életkörnyezetet, újabb fejezet a falu társadalmát, kitérve többek között a nyelvjárás, az egyházak, a népélet területeire.

– Magját az eddigi kutatói munkám alatt összegyűjtött anyagok képezik. A helyi, elszármazott vagy a településhez kötődő híres és kevésbé ismert személyek verses és prózai vallomásai mellett szintén olvashatók a Bakonytamási első okleveles említésének 750 éves évfordulóján, 2012-ben megrendezett ünnepséghez kapcsolódó szövegek, melyek elérésében nagy segítség volt a Bakonytamási Hírnök falulap tizenöt évfolyama. A kötet jelentős része újraközlés, ugyanakkor tartalmaz magánszemélyektől és az egyházközségek irattáraiból átgépelt, nyomtatásban napvilágot még nem látott, esetenként több száz éves kéziratokat is. Bízom benne, hogy közlésükkel sikeres értékmentést és -terjesztést végeztünk – jegyezte meg.

– A kötet külön kitér a Bakonytamásihoz tartozó Hathalompusztára, valamint a község határában egykor fennállt településekre, köztük a Kárpát-medence – okleveles források szerinti – legősibb fazekas településére, az 1970-es években elnéptelenedett Gerencsérre. A 805 oldalas, A/4-es méretű, színes kötet a falut és a benne élők életét megörökítő több mint 900 archív és aktuális tételt tartalmazó fotó- és dokumentum-összeállítással zárul – ismertette a kiadványt Németh Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában