Esztétika, tehetség és szív találkozása

2019.09.08. 14:15

Mező Lászlóné festményeiből nyílt kiállítás a pápai városi könyvtárban

Mező Lászlóné amatőr festő élénk színvilágú festményei tekinthetőek meg a pápai városi könyvtárban. Az életvidám, tehetséges alkotó harmadik önálló tárlatára már mestere, Horváth Lajos nélkül válogatott.

Laskovics Márió

Mező Lászlóné élénk színvilágú kiállítása szeptember 26-ig tekinthető meg a városi könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mező Lászlóné amatőr festő képeiből Festett élmények címmel nyílt kiállítás múlt pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A szeptember 26-ig látható tárlatot Kerpel Péter művésztanár nyitotta meg, közreműködött az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye dalokkal, valamint a művész unokája, Mező Virág verssel.

A kiállításmegnyitó az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye műsorával kezdődött. Balra Mező Lászlóné és Kerpel Péter Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mező Lászlóné Kovács Julianna Lovászpatonán született 1944-ben. A rajzolás és festés alapjaival a Petőfi Sándor Gimnáziumban, A. Tóth Sándor festő- és bábművész képzőművész-szakkörében ismerkedett meg. Nyugdíjazását követően ragadott újra ecsetet, és az „Azt csináld, amiben hiszel, és higgy abban, amit csinálsz! mottó szerint alkot, azaz fest, rajzol, illetve verseket ír. 2000 óta minden évben észt vesz a Képzőművészek Nyári Egyetemén, ezenkívül Horváth Lajos festőművész pápai rajzszakkörében, és a Tizenkettes Színkörben fejleszti tudását. 2003 óta kiállít a pápai művészek csoportos tárlatain. Harmadik önálló tárlatára már mestere, Horváth Lajos nélkül válogatott.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az alkotó kiemelte a torockói képeit, amiket Horváth Lajos művésztáboraiban készített az elmúlt években. A húsz képes tárlat felét ezek teszik ki. A többi változatos témájú és technikájú: portré, csendélet, vegyesen akvarell, akril, pasztell és olajfestmények. Kedvencei még a mediterrán életérzést árasztó táncospárt, a mesterét, Horváth Lajost, a nagymamáját, valamint az unokáját ábrázoló alkotásai.

– Mindig kedves, mosolygós, figyelmes, érzékeny, támogató, együtt érző, segítőkész ember, sugárzik belőle az életszeretet. Kiválóan mond verset és mesét. Jó memóriája, okos észjárása van. Amikor alkotó munkába kezd, azonnal feltűnik lényeglátó képessége. Gyorsan vázlatol, komponál, hamar el is készíti a művet az adott témában. Hamar beletanul a különböző művészeti technikákba, s nagy érdeklődéssel, maximalista igényességgel használja az új anyagokat, eszközöket. Remek arány-, ösztönösen jó szín- és nagyszerű karakterérzéke mindig hozzásegíti míves, ízes, felejthetetlen művei megszületéséhez – jellemezte beszédében Kerpel Péter a kiállító alkotótársát, aki legutóbb például a kiliáni városrészi napon önkénteskedve örökítette meg a jelentkezőket portré formájában.

Mező Lászlóné élénk színvilágú kiállítása szeptember 26-ig tekinthető meg a városi könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

A művésztanár a képekről egyenként is szólva ajánlotta a közönség figyelmébe a szeptember 26-ig látható tárlatot, melynek megható megnyitója vendéglátással, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában