könyv

2019.10.28. 07:00

Anyós lett Japánban: Bayer Ilona által bepillanthatunk a felkelő nap országába

Rövidesen kezünkben tarthatjuk Bayer Ilona, a közismert televíziós szerkesztő, műsorvezető Anyós lettem Japánban – Hétköznapok a Felkelő Nap Országában című könyvét.

Tóth B. Zsuzsa

Bayer Ilona megismerte és megszerette Japánt, erről tanúskodik most megjelenő kötete is Fotó: archiv

A kötet lebilincselő stílusban, több mint 100 színes fotóval, régi metszetekkel, kalligráfiákkal illusztrálva nyújt bepillantást a távoli szigetország ősi hagyományaival ötvözött szupermodern világába, annak szokásaiba, kulturális és gazdasági életébe, ünnepeibe és hétköznapjaiba, a „japán csodába”.

A szerzővel ez alkalomból beszélgettünk. A különleges köteten keresztül olyan képet kaphatunk Japánról, amilyet turistaként soha nem áll módunkban megismerni. Bayer Ilona 1996-ban egy televíziós filmforgatás alkalmával járt először Japánban, amikor a magyar származású – akkor Franciaországban élő, de Japánban alkotó – világhírű szobrászművészről, Pierre Székelyről készített portréfilmet, akinek az alkotásaiból mindmáig fennálló szoborpark található a helyszínen.

– Az engem akkor tolmácsként elkísérő lányom, Petra azóta már Japánban él, ahol családot is alapított és unokám, a kis Naoto tovább mélyítette a két ország közti személyes kapcsolatot számomra. A családlátogatások ideje alatt Japán hétköznapjaiba is betekinthettem és közben több alkalommal kaptam felkérést előadásra az Oszakai Egyetem Magyar Tanszékétől. Az évek alatt szerzett tapasztalatok, élmények, ismeretségek – a sok öröm és izgalom a gyakori tájfunok és földrengések zónájában élő szeretteimért – írásra ösztönöztek – magyarázza Ilona, akinek tollából egy igazi könyvritkaság született meg.

Bayer Ilona megismerte és megszerette Japánt, erről tanúskodik
most megjelenő kötete is Fotó: archiv

A kötet nem egy hagyományos úti beszámoló, hanem bravúros újságírói remek is egyben. Ugyanis Bayer Ilona személyes tapasztalatain túl több mint húsz portré-riporton keresztül vallanak interjúalanyai Japánról. Ott élő vagy Japánban évekig dolgozó, illetve gyakran odautazó magyarok, valamint hazánkban élő vagy idelátogató japánok beszélnek érdekfeszítően saját hazájukról.

– Kuriózumokat és meglepetéseket is bőven tartogat a könyv, amelynek megjelenésével a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója előtt is tisztelgünk. A kötet kiadását „civil kurázsiként” vállalta fel a múlt évben megalapított gyulakeszi Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány, kapcsolódva a 2017-ben ott megszervezett és egész nyáron átívelő japán fesztivál eseménysorozatához. Ezért külön köszönet illeti Bartunek Katalint, az alapítvány elnökét – mondta Ilona.

A könyv megjelenésének tervezett időpontja az idei év novemberének második fele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában