Párját ritkító este

2019.10.11. 07:00

Minden korosztálynak szólt Balatonfűzfőn a kistérségi Ki Mit Tud

Az országban számos Ki Mit Tud vetélkedőt rendeznek. Van óvodai, iskolai, városi, de arra még nem volt példa, hogy egy kistérség összefogjon. Először rendezték meg a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében az első Kelet-balatoni Kistérségi Ki Mit Tudot.

Szendi Péter

Az első helyet a Balatonalmádiban élő Palásti Máté gitárművész szerezte meg. Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész tanítványa a mesterét tekinti példaképének

Fotó: Szendi Péter

A közel 300 versenyzőt és nézőt Marton Béla polgármester köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a művelődési központ munkatársai egy ilyen különleges rendezvényt szerveztek, egyben megköszönte munkájukat. Megtisztelve érezte magát, hogy a zsűri egyik tagja lehetett.

– Megtapasztalhattuk, hogy milyen értékek vannak Fűzfőn és környékén. A kultúra széles palettája tárult elénk. Nagy örömömre több helyi lakos is képviseltette magát, különösképpen kiemelve a két hatéves kislányt, Kázár Liliánát és Soltész Rózát a tobruki Szivárvány Óvodából.

A zsűrit képviselte még Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei igazgatója, aki méltatta az eseményt, mely szerinte párját ritkítja. A nézők a népdaloktól kezdve a verseken át, a modern tánctól a néptáncig szinte minden műfajnak tapsolhattak.

Fotó: Szendi Péter

A zsűri elnöke Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt. Mint mondta, nem volt könnyű dolguk a döntésben, hiszen úgymond az almát kellett megkülönböztetni a körtétől, de úgy érzi, hogy ez sikerült. Nagy dolognak tartja, hogy Balatonfűzfőn egy ilyen esemény létrejöhetett, mely a hatéves kislányoktól kezdve egy 82 éves idős úrig mindenkit megszólított. Ez is azt mutatja, hogy szükség van az ilyen rendezvényekre, a színvonalas kulturális eseményre pedig eljönnek az emberek.

A szervezők az első huszonöt jelentkező nevezését fogadták el, az időkorlátok miatt. A kistérség szinte valamennyi településéről érkeztek fellépők, csoportok. Az első helyet a Balatonalmádiban élő Palásti Máté gitárművész szerezte meg. Róla tudni kell, hogy Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész tanítványa, akit példaképének tekint. Nagyon örült az első helyezésnek, annak meg különösen, hogy mindezt egy ilyen színvonalas versenyen szerezte meg.

A 14 esztendős fűzfői Nagy Judit lett a második, ő egy kalotaszegi népdalt adott elő, a tájegységre jellemző népviseletben. A verseny előtt volt benne némi izgalom, hiszen ilyen nagyszabású rendezvényen még nem vett részt. Meghatódott, amikor Oberfrank Pál méltatta a produkcióját. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Kéknefelejcs Néptánccsoport állhatott, akik Csajágról és Küngösről érkeztek, és hatalmas sikert arattak.

Az első helyet a Balatonalmádiban élő Palásti Máté gitárművész szerezte meg
Fotó: Szendi Péter

Összességében elmondható, hogy egy különleges, nagyszerű estét tartottak a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtárban. Felhívták a nézők és a versenyzők figyelmét arra, hogy október 15-én, kedden este hat órától folytatódik a színházi szezon. A Veszprémi Petőfi Színház Hamu és gyémánt című Cserháti Zsuzsa emlékestjét lehet majd megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában