rendezvénysorozat

2019.10.02. 16:00

Teremtés Hete Veszprémben: Isten szeretete és az ember felelőssége

A közelmúltban rendezték meg a Teremtés hete Hála és felelősség rendezvénysorozat keretében a Teremtés: Isten szeretete és az ember felelőssége című ünnepi ülést a Veszprémi Hittudományi Főiskola dísztermében.

Horváth Virág

20190927 Veszprém, Hittudományi Főiskola Konferenciamegnyitó Az ünnepi ülést Varga István nyitja meg. Üléselnök: Márfi Gyula. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola, a Veszprémi Akadémiai Bizottság Teológiai Munkabizottsága, a Veszprémi Akadémiai Bizottság Általános és Alkalmazott Munkabizottsága és a Pannon Egyetem MFTK Neveléstudományi Intézetének közös ülésének fővédnökei Udvardy György, valamint Márfi Gyula érsekek voltak.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A rendezvényen a munkabizottsági ülést követően Varga István, főiskolai tanár, rektor, a teológia szak szakvezetője köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi ülésen Márfi Gyula emeritus érsek elmondta, a teremtő istent nem szabad szembe állítanunk a megváltó és a megszentelő istennel, hanem nagyra kell értékelnünk a teremtett világot is, és nem szabad összekevernünk a bűnnek a világával.

Márfi Gyula érsek köszöntötte az ünnepi ülésen összegyűlt érdeklődőket
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Abonyi János a Pannon Egyetem tudományos és stratégiai dékánhelyettese A tudomány fenntarthatóságból fakadó felelőssége című előadásában kitért arra, hogy a legfontosabb kérdés ma már nem az, hogy a fenntarthatóságot fenntartsuk, hanem az, hogy felkészüljünk az összeomlásra.

- Várhatóan a világot nagyon pontosan előrejelző globális modellek szerint 2050 környékén meg fog fordulni a népesség növekedése, a természeti erőforrások rohamosan csökkennek, a szennyezés folyamatosan nő, és éppen ezért igazából az egy főre jutó erőforrásoknak a nagysága, mértéke és maga a termelékenység is vissza fog esni – tette hozzá a szakember.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ünnepi ülésen Veress Gábor, Janka Ferenc és Birher Nándor előadását is meghallathatták az érdeklődők, majd a délután folyamán Bognárné Kocsis Judit A vallás mint forrás Karácsony Sándor nevelési koncepciójában, valamint Rozgonyi György- Papanek Gábor- Veress Gábor Értékőrzés az ’50-es években című könyveit mutatták be a jelenlévőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában