Fény és árnyék

2019.10.03. 07:00

Természetképekből nyílt kiállítás a pápai városi könyvtárban

Legjobb olajfestményeiből nyílt meg Császár József pápateszéri természetfestő tárlata a városi könyvtárban. A kiállítás a hónap végéig látható.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fény és árnyék címmel nyílt meg Császár József természetfestő kiállítása hétfőn a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az alkotót és október 31-ig megtekinthető tárlatát Farkas Ilona nyugalmazott közművelődési szakember ajánlotta a közönség figyelmébe.

Császár József természetfestő közel húsz olajfestményével mutatkozik be a pápai városi könyvtárban. Jobbra lánya, Császár Csilla könyvtáros és Farkas Ilona nyugalmazott közművelődési szakember Fotó: Laskovics Márió/Napló

Császár József 1960-ban született Pápateszéren. Már kisgyermekként kitűnt ösztönös vonzódása a rajzolás, a festészet és a fafaragás iránt. A pápai szakképzőben már tanárai is felfigyeltek kézügyességére, fafaragásaival rendszeresen szerepelt az iskola kiállításain. A sorkatonai szolgálat után a pápateszéri téglagyárnál dolgozott több mint tíz évig, de az alkotás iránti vágya nem múlt el.

– Olajfestészettel foglalkozó régi szakkönyveket olvasgattam, és egyre inkább vonzott ez a művészeti ág, az anyagok sokszínűsége teljesen magával ragadott. A festés az életem részévé vált, autodidakta módon tanultam. 1988-ban megnősültem, két gyermekünk született. A rendszerváltás után elvesztettem az állásomat, így az addigi festegetésből kenyérkereső foglalatosság lett. Mára közel ezer festményem van, magam készítem a festékszert. Jó érzés, hogy sok lakást, otthont díszítenek az alkotásaim – emlékezett vissza Császár József.

Császár József természetfestő élénk színű, saját keverésű olajfestményei belső szépséget sugároznak Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Amikor egy művet nézünk, egyben kísérletezéssel, sikerekkel és bukással töltött órákat szemlélünk, nemcsak egy tárgyat látunk, hanem a szív egy részét, a lélek egy darabját, amit a művész szeret. Császár József a természet, az erdő és élővilága, a vidéki élet és táj szerelmese, rajongója. Vallja, azt érdemes lefesteni, amit már nem lehet fényképezni. Mestere a természet. Festményei az általa a természetben látott belső szépséget sugározzák. Egyszerűen, tisztán, szívet melengetően ragyog ki képeiből az a bizonyos fény, a szemlélő érzelmeit is felkavaró szépség. Mert a tehetség belülről világít – mondta el Farkas Ilona.

A megnyitón közreműködött Kincses László verssel és Polauf Jázmin énekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában