Poggyász nélkül

2019.11.08. 07:00

Czeidli István új verseskötetét mutatták be Várpalotán

Várpalota Poggyász nélkül címmel jelent meg Czeidli István hatodik verseskötete, amelynek bemutatóját a napokban tartották a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

Czeidli István és Pócsik József a városi könyvtárban tartott könyvbemutatón

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Sokan kíváncsiak voltak Várpalota egykori jegyzőjének, a ma már költőként (is) jegyzett Czeidli Istvánnak a könyvbemutatójára. Pócsik Józsefnek, a Bartos Sándor-iskola igazgatójának moderálásával ismerhették meg a megjelentek városunk 1997-ben visszavonult jegyzőjének hatodik verseskötetét a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban. A jelenleg Devecserben élő költő nyáron megjelent kötete a Poggyász nélkül címet viseli, utalva az e világról távozók hátrahagyott javaira. A számadás hangulatú kötet verseiből Budai László, Éltető Erzsébet és Pócsik Evelin tolmácsolásában hangzottak el részletek.

A szemelvények közötti szünetekben a költő – válaszolva a moderátor kérdéseire – részben a művek keletkezésének körülményeiről, részben azok inspirációjáról lebbentette fel a fátylat.

A beszélgetés során a könyvtár kamaratermét zsúfolásig megtöltő érdeklődők megismerhették a költő gyermek- és ifjúkori zalai, nagykanizsai gimnáziumi, valamint a pécsi egyetemi éveit, de beszélt családjáról is, mely számos versének ihletője.

Czeidli István és Pócsik József a városi könyvtárban tartott könyvbemutatón
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az elhangzott költemények és a beszélgetés nyomán bontakozott ki Czeidli István élete és művészeti hitvallása, melyet csak erősítettek a költő internetes fotóalbumából levetített régi fényképek és a Lohonyai Zoltán által megzenésített két Czeidli-vers bejátszása.

A kötet laudációját a méltatás szerzőjének, Madaras Annamáriának a távollétében Zöld Istvánné olvasta fel. Az előadás után Czeidli István örömmel dedikálta hatodik verseskötetét az érdeklődőknek.S

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában