A természet örök szépségei

2019.11.08. 16:00

Kecső Irén festményeiből nyílt kiállítás a megyei könyvtárban

Csütörtökön nyílt meg az Eötvös Károly Megyei Könyvtár kisgalériájában Kecső Irén kiállítása.

Horváth Virág

Kecső Irén tájképei nyugalmat és örömet sugároznak Fotó: Horváth Virág/Napló

Fotó: Horváth Virág/Napló

A természet örök szépségei az olajpaletta színeivel című kiállítást Kurucz István nyugállományú ezredes, a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjának elnökhelyettese nyitotta meg.

Kurucz István a megnyitón elmondta, Kecső Irén a Honvéd Kulturális Egyesület festő tagozatának tagja, a Cserhát Művész Kör festőművésze, nyugállományú büntetés-végrehajtási törzszászlós, katonafeleség, két felnőtt gyermek édesanyja és öt unoka nagymamája.

A művész hivatása gyakorlása közben életveszélyes sérülést szenvedett, melyből felépült, elmondása szerint új esélyt kapott az élettől. Négy évvel ezelőtt kezdett el festeni, számára egy készülő festmény olyan, mint egy vers szavak nélkül. A kiállításmegnyitón megtudhattuk, Kecső Irén félve kezdett hozzá a festéshez, de ez a kezdeti aggodalom a most megnyílt kiállításából egyáltalán nem sugárzik.

Kecső Irén tájképei nyugalmat és örömet sugároznak Fotó: Horváth Virág/Napló

A festészet mellett a költészet szerelmese is. Azt vallja, aki ecsetet vagy tollat vesz a kezébe, az sohasem magányos. – Az alkotó ember érez, szeret, él, elsősorban ember, csak azt követően művész.

Realisztikus festményeiben az erős színek és kontúrok dominálnak, mindegyik most kiállított alkotása olyan tájkép, amely a természet vidámságát és élénkségét mutatja meg. Aprólékos részletességgel készült tájképei már sok kiállítást megéltek, többek között a Cserhát Művész Kör gondozásában megjelenő Délibáb folyóiratban nyolc festménye jelent meg, de jelen kiállítással egy időben az Agórában, valamint a zirci művelődési otthonban is megtekinthetők alkotásai.

A megnyitón Terebessy Szilveszter és Katonáné Orbán Etelka gitár- és énekelőadással működött közre. A kiállítás november 30-ig a könyvtár nyitvatartási idejében megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában