tisztelgés a múlt előtt, felelősség a jövőért

2019.12.03. 07:00

A hagyományőrzés jegyében szervezték meg a Veszprém megyei értékünnepet

A IV. Veszprém Megyei Értékünnepet az idén is Bakonybélben szervezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Megnyitójában Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, fontosnak tartja a megyei identitás erősítését annak érdekében, hogy megyénk arculata egyre vonzóbb és meghatározóbb legyen az itt élők és az idelátogatók számára egyaránt. Ennek fontos eleme a hagyományőrzés.

– Tradícióink és megóvni kívánt nemzeti értékeinket elődeinktől kaptuk örökségül, a mi felelősségünk ezek továbbörökítése az elkövetkező generációk számára. A hagyományőrzés tisztelgés a múlt előtt, felelősség a jövőért és elhivatott szolgálat a jelenben, mondta.

A megyei értékünnepen előadásokra, műhelybeszélgetésekre is sor került Fotó: Müller Anikó Hanga

Baloghné Uracs Marianna, a szervező intézmény igazgatója kiemelte a közművelődési szakemberek feladatát a kulturális értékek, hagyományok átörökítésében, mely különösen a fiatalok körében fontos. Ezt a célt szolgálta Az érték velem van mottóval, több ifjúsági kategóriában meghirdetett fotópályázat, melynek díjait az értéknapon adták át.

A házigazdák nevében Márkus Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket, kiemelve helyi értékeiket. Minden értéknek legyen közössége címmel kiselőadások hangzottak el a témáról.

Felléptek a bakonybéli népdalkörösök is Fotó: Müller Anikó Hanga

A bakonybéli értékekről Felföldi Andrea beszélt, Tausz István és Kevy Albert a „kincses” Vas megyét, Horváth Zsolt a lakiteleki népfőiskolát mutatta be.

A felvidéki Hetényből érkezett pedagógusok – Czibor Angelika és Rancsó Andrea – arról beszéltek, milyen módszereket alkalmaznak iskolájukban, mellyel játékos módon ismertetik meg a diákokat a helyi értékekkel. Mihalcsik Márta a Kárpát-medencei közösségi értékfeltárásról szólt.

Kropf Milán kézműves bemutatót tartott Fotó: Müller Anikó Hanga

A szakmai műhelybeszélgetések során szó esett az értéktári munkáról, az értékalapú turizmusról, a helyi hagyományok hangsúlyosabb megjelenéséről az oktatásban, a települési értéknapok jó gyakorlatairól.

Értékasztalon mutatkozott be a szervező intézményen kívül Vas megye, Hetény, Bakonybél, Kiscsősz, Adorjánháza, Iszkáz, Békás, Németbánya, Malomsok, Pápa, Mencshely, Nyárád és Monostorapáti. Kiadványaik, értékeik bemutatásán túl gazdag gasztronómiai kínálattal érkeztek.

Pappné Rácz Ildikó kézműves bemutatójára is sokan voltak kíváncsiak Fotó: Müller Anikó Hanga

Kísérőprogramként mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások voltak Kropf Milán fafaragó, Troják Zsuzsanna bőrös, Pappné Rácz Ildikó csuhéfonó és Cz. Budai Katalin bútorfestő vezetésével.

A fotópályázat díjazottjai Fotó: Müller Anikó Hanga

Minden vendéget helyi és környékbeli gasztronómiai specialitásokkal kínáltak, volt borjúgulyás, pogácsa, rétes, pálinka, hadikifli, monostori lekvár és csokoládé, sült báránygerinc. A program az EFOP-os Hálózatépítés az élő hagyományokért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül projekt keretében valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában