gyász

2019.12.11. 13:00

Meghalt Varga Imre szobrászművész

Otthonában, 97 évesen hunyt el a Nemzet Művésze-díjas szobrászművész december 9-én – adta hírül az Origó hírportál.

veol.hu

Varga Imre Az alapító című szobra

Fotó: Wikipédia

A merész, újítóan eredeti alkotásairól ismert szobrászművész első nagyobb figyelmet keltő műve a krómacélból készült Prométheusz-szobor volt, amelyet Veszprémben terveztek felállítani, de politikai okokból erre végül mégsem került sor. A monumentális alkotás ugyan semmilyen nyílt politikai tartalmat nem hordozott, anyaghasználata és modernitása feszegette a Kádár-rendszer hivatalos művészetpolitikájának kereteit.

Varga Imre Prométheusz-szobra. Fotó: Wikipédia

Ezzel az alkotással kezdődött a művész külföldi megbízásainak sora. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben. Megyénkben 3 szobra is található Tihanyban; Az alapító, A három párka és a Fekvő fiú. Elsősorban közterületen, természeti és épített környezetben, valamint a közösségi rendeltetésű épületek belső tereiben elhelyezett, dinamikus térszervezésű szobrászati alkotásokat készített.

Temetése végakaratának megfelelően szülővárosában, Siófokon történik – közölte az MMA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában