Harminc éve szabadon

2019.12.11. 11:00

Tárlat Veszprémben: A diktatúrától a rendszerváltásig

A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltásig. A 13 tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen az 1989–90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

Molnár Sándor

Porga Gyula személyes élményeit elevenítette fel a megnyitón

Fotó: Nagy Lajos/Napló

30 éve szabadon címmel nyílt tablókiállítás a városháza aulájában. A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező kiállítás megnyitóján Porga Gyula polgármester köszöntőjében felidézte személyes emlékeit a rendszerváltás időszakából, amelyet huszonévesen élt meg.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze elmondta, hogy Schmidt Mária koordinálása mellett a múzeum történészcsapata állította össze a kiállítást, kettős céllal. Egyrészt, hogy emlékeztessen arra az eseménysorra, amely 1988–91 között zajlott és végül a magyar szabadság és függetlenség visszanyerését eredményezte. A másik cél az volt, hogy tanítson is, hiszen ma Magyarországon több millió olyan állampolgár van, akinek – szerencsére – a kommunista diktatúra és az elnyomó rendszer működése csak egy történelmi emlék, néhány lap a történelemkönyvekből.

Porga Gyula személyes élményeit elevenítette fel a megnyitón
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A kiállítás képi anyagai és a szövegek közelebb hozzák ezt az időszakot a fiatalokhoz. Megmutatják, hogy az ország miért küzdött 1945-től kezdődően 1989–90-ig, hiszen a küzdelem folyamatos volt. A magyar emberek jelentős része röplapokkal, különböző illegális akciókkal próbált borsot törni a rendszer orra alá, és ezzel előkészíteni azt a folyamatot, ami 1989–90-ben a nemzeti függetlenséghez vezetett – fogalmazott a történész.

A megnyitón közreműködött Csépai Eszter színművésznő, akit Jobbágy Bence kísért gitáron. A kiállítás 25 hazai város mellett, 12 európai városba – például: Brüsszel, Berlin, Prága, Kassa, Temesvár, Kolozsvár – is eljut majd. A tárlat két hétig, december 20-áig látható Veszprémben, a Városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában