Emelkedő látogatószám

2020.01.24. 20:00

Összetett évet zárt a pápai Kékfestő Múzeum

A Kékfestő Múzeum idei tervei közt szerepel egy új honlap gyűjteményi adatbázissal, új régész alkalmazása, az egyik állandó tárlat felújítása, illetve egy nagy horderejű várostörténeti kiállítás létrehozása.

Laskovics Márió

Nagy-L. István történész, a pápai Kékfestő Múzeumot működtető Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója, mellette a komoly eszmei értéket képviselő bakonyi viselet

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Érdekes és összetett év van a Kékfestő Múzeum mögött, kezdte évértékelőjét Nagy-L. István múzeumigazgató, majd beszámolt 2019 fontosabb történéseiről, valamint szólt az idei tervekről.

A közművelődési, gyűjteményi és tudományos funkciókat ellátó Kékfestő Múzeum tavalyi látogatószáma 12.975 fő volt. Ebből a fizető vendégszám 10.642, az ingyen belépő 2.333 volt. A 2018-as évhez viszonyítva ez 10,94 százalékos növekedést mutat (a fizető látogatószámé 13,67 százalékosat, a múzeumpedagógiai foglalkozásoké 10.95 százalékosat).

– Ez rendkívül erős emelkedés. Az utóbbi években, 2015-öt kivéve, folyamatosan növekedő látogatószámot vagyunk képesek felmutatni. A bevételünk is több mint tíz százalékkal nőtt a régészetből, a jegy-, a szolgáltatás- és a múzeumi bolti értékesítésből. Beszállítói hálózatunkat is fejlesztettük – kommentálta.

Mint mondta, a napi működésen – leltározás, digitalizálás, gyarapítás – felüli munkát pályázatokból finanszírozzák. E szempontból is kiemelkedő volt a tavalyi év. Két minisztériumi pályázatot nyertek el: a Kubinyi Ágoston-programban hárommillió forintból újul meg az állandó kiállítás a szárítópadláson (várhatóan márciusban nyílik meg), illetve a másikban gyűjtemény-digitalizálást vállaltak, valamint elkészült az intézmény új honlapja, amit egyelőre még tesztelnek. Több NKA-pályázati forrásból valósítottak meg foglalkozásokat, rendezvényeket.

Nagy-L. István büszkén számolt be a Kékfestő Múzeum látogatószámainak növekedéséről
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A múzeum és a város életében egyaránt mérföldkő, hogy a Kubinyi-programban támogatást nyertünk el egy nagy volumenű, mintegy harmincmillió forintos várostörténeti kiállítás idei létrehozására az Esterházy-kastélyban. Gyűjteményünk egy részének elkészült a digitalizált adatbázisa, ami 70 ezer rekordot tartalmaz. Ellenőrzés után szeretnénk majd a nyilvánosság elé tárni az új honlapon – emelte ki az igazgató.

A humánerőforrás kapcsán felidézte, két kollégájukat voltak kénytelenek nélkülözni. A régészük a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatói székéért, a néprajzosuk szülés végett távozott. A pótlásuk megtörtént, viszont szakmailag azért okozott némi fennakadást a betanulási idő. Friss hír, hogy decemberi távozás miatt ismét régész nélkül van az intézmény, de már nem sokáig.

Nagy-L. István kissé keserűen emlékezett vissza arra, hogy két legnagyobb rendezvényükön – Múzeumok éjszakája és Múzeumok őszi fesztiválja – nem volt kegyes az időjárás. Viszont örömmel a kékfestés hagyománya „Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára” történt felkerülését igazoló dokumentum ünnepélyes februári átadására, hat táboruk szervezésére, valamint a főépület homlokzati nyílászáróinak cseréjére.

Mint mondta, arra a legbüszkébb, hogy támogató fenntartói környezetben, mégis korlátozott erőforrások mellett tudtak minden területen eredményeket felmutatni. Sok pozitív visszajelzést kapnak munkájuk elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában