aktív programok minden korosztálynak

2020.02.24. 16:00

Dinamikus munka és fejlődés a paloznaki könyvtárban

Mintegy 3,5 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) a paloznaki könyvtár, ahol ezzel látványos megújulás történt, tudtuk meg Farsang-Törös Krisztina kulturálisrendezvény-szervezőtől, könyvtárostól.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Paloznak könyvtára a település központjában, a nemrég 80 millió forintból kialakított, illetve átadott impozáns Szent József Közösségi Házban működik. A ház munkálataihoz 35 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást kaptak. Ebben az épületben hozták létre a könyvtárat, amelynél a berendezés megvételéhez az NKA támogatásán felül a helyi önkormányzat saját forrásból félmillió forintot meghaladó összeget adott.

Így a több mint négymillió forintból igényes, a mai kor színvonalának megfelelő berendezést, illetve eszközöket tudtak megvásárolni a könyvtárba, illetve az előtte levő helyiségbe, ahol a későbbiekben kávézót szeretnének kialakítani, fogalmazott Farsang-Törös Krisztina kulturálisrendezvény-szervező, könyvtáros.

Hozzátette, a mintegy 4000 kötetes könyvtár állományának negyede gyermekkönyv. Az olvasás, illetve kölcsönzés mellett számtalan programot kínálnak mindenkinek, például tavaly kezdték el a gyermekeknek szóló mesefilmekből álló diafilmvetítést, felnőtteknek pedig író-olvasó, illetve irodalmi találkozókat szerveznek. Mindezek mellett programjaikkal kapcsolódnak a kultúra napi rendezvényekhez, szerveznek kézműves foglalkozásokat, ünnepekhez kötődő játszóházat.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A könyvtár az országos digitális jólét programhoz tartozik, ennek keretében is kaptak már eszközöket, így laptopot, táblagépet, telefont, internetet. Ily módon egyebek mellett lehet itt ügyfélkaput nyitni, szövegszerkesztőt használni. Mindezt tanították is az érdeklődőknek, különös tekintettel a biztonságos internethasználatra. Az ötven feletti korosztálynak külön „Fogjuk meg az egeret!” címmel számítógépes oktatóprogramot szerveztek.

- Célunk az, hogy közösségi helyszínként aktív programokat kínáljunk minden korosztálynak – tudtuk meg Krisztinától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában