tárlat a vaszary galériában

2020.03.08. 11:30

A top 10 kortárs magyar képzőművész mutatkozik be Balatonfüreden

A kortárs magyar képzőművészek színe-java mutatkozik be Balatonfüreden, a Vaszary Galériában, a kiállítóhely megnyitásának tizedik évfordulóján. A tárlat szenzációja, hogy a válogatásba négy éven át készített toplista alapján kerültek be a művészek. A kiállítást szombaton nyitották meg, és június 28-ig lehet megnézni.

Kovács Erika

20200307 Balatonfüred Vaszary galéria. TOP10 kortárs művész kiállítása Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Beke László művészettörténész, egyetemi tanár, kurátor 2014 és 2018 között a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) listáztatta az első évesekkel a tíz legfontosabb kortárs magyar képzőművészt.

Csaknem az összes diák jelölte Maurer Dórát, akinek most is látható önálló kiállítása a londoni Tate Modern Galériában. Rajta kívül kiállít Füreden Szöllősi Géza, Szűcs Attila, Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Keserü Ilona, Kis Varsó és Lakner László.

Bóka István polgármester a megnyitón emlékeztetett, mintegy tíz éve kezdődött el az a különleges kulturális élet Balatonfüreden, ami a Vaszary Galéria felújításához köthető. Utalt a reformkori városrészben végzett munkákra, amelyek érintették az emblematikus épületeket, és ezzel új lendületet adtak a város kulturális életének. Így újult meg a galéria, a városi múzeum, a Jókai-emlékház.

Üdvözölte a Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023 címét, ami szerinte az összefogásnak köszönhető. Mindez Fürednek újabb programokat, beruházásokat jelenthet, de alapvető cél a fenntarthatóság.

A polgármester kiemelte Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum főmunkatársa, a füredi galéria művészeti tanácsadója munkáját. Geskó Judit szólt a Fordítóházról, a divatbemutatókról, a zenei eseményekről, amelyek a kultúra városává formálták Balatonfüredet.

Radák Eszter festőművész, az MKE rektora köszöntőjében méltatta Beke László kurátori munkáját. A kurátor lapunknak megjegyezte, Füreden látható az ország tíz világhírű, neoavantgárd művésze, akik geometrikus vagy absztrakt alkotók. Vannak köztük színpompásan, illetve fotóalapon, feketén-fehéren dolgozók. Látni lehet olyan döbbenetes műveket is, mint az egyik legfiatalabb alkotóé, Szöllősi Gézáé, aki bogárpreparátumokat állított ki óriási mennyiségben. Szöllősi a Hollywoodban is bemutatott Taxidermia című film preparátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában