A csillagok és a földi élet közötti párhuzam

2020.03.31. 11:00

Amatőr csillagász tartott előadást a Loncsosi Baráti Körben

A szőlő és a csillagok címmel tartott vetített képes előadást Gubicza László amatőr csillagász a közelmúltban a Loncsosi Baráti Kör rendezvényén.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

A nyilvános rendezvények kormányzati betiltását megelőző napon tartotta meg a Loncsosi esték programsorozat keretében összejövetelét a Loncsosi Baráti Kör. A civil szervezet ezúttal is a várpalotai Tési-dombon lévő közösségi helyiségben, a volt Béke étteremben várta az érdeklődőket. A szőlő és a csillagok címmel tartott vetített képes előadást Gubicza László amatőr csillagász a megjelenteknek. A cím nem véletlen, az előadó két régi hobbijáról: a szőlészetről és a csillagászatról beszélt. Gubicza László elmondta, a csillagok még középiskolás korában bűvölték el teljesen, és amatőr csillagászként az- óta is töretlen a lelkesedése az égbolt kémlelése és vizsgálata iránt.

– Kulin György, az amatőr csillagászok „atyja” hatására kezdtem érdeklődni a téma iránt. Rengeteg újságcikket olvastam, még levelet is írtam neki, amelyre nagy örömömre egy kézzel írt levéllel válaszolt – mesélt a kezdetekről Gubicza László. A csillagászokról megjegyezte, nem magányos emberek, komoly társasági életet élnek, rengeteg találkozót rendeznek a témában, ahol megvitatják megfigyeléseik eredményeit.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Elmondta, egészen az ősrobbanáshoz köti a csillagok és a szőlő kapcsolatát.

– Mi magunk, s a szőlő is évmilliárdokkal ezelőtt felrobbant csillagok maradékai vagyunk – mondta el az amatőr csillagász, aki előadásában végig a csillagok és a földi élet közötti párhuzamról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában