A reneszánsz zseni és kora

2020.03.16. 11:00

Dürer-tárlat nyílt az Esterházy-kastélyban

Albrecht Dürer, a reneszánsz zseni és kora címmel március 15-én megnyílt az Esterházy-kastély új időszaki kiállítása.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Salvador Dalí, Pablo Picasso és Henri Matisse művei után Thomas Emmerling német műgyűjtőnek köszönhetően ezúttal Albrecht Dürer, a magyar származású bajor festő, grafikus alkotásait állították ki a kastélyban.

Thomas Emmerling német műgyűjtő
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Ahogy előzetesen beszámolt róla Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője, a kialakult helyzetre való tekintettel, a látogatók és a munkatársak egészségének védelme érdekében a március 14-re tervezett nyitóünnepség elmaradt, a kiállítás azonban március 15-től látogatható.

Boros Katalin kiemelte, a Dürer-kiállítás időutazás a reneszánsz korba. A tárlaton 111 alkotást lehet megtekinteni: 107 rézmetszetet és 4 fametszetet, emellett a kiállítás során arra is fény derül, hogy Dürer életében milyen nagy jelentőséggel bírtak a számok.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az életművet több fejezetre osztva mutatják be. A tárlaton helyet kapott a Krisztus szenvedését bemutató rézmetszetsorozat, valamint a szentekről készült alkotások. Az alkotó tudományok, technikai vívmányok iránti érdeklődése is megjelenik.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az egyik teremben kiállították azoknak a személyeknek a portréit, akik nagy hatással voltak Dürerre, mint például Erasmus, ezzel átellenben pedig a Mária-ábrázolások láthatók. Egy másik teremben pedig Dürer korával, illetve Nürnberggel, az alkotó szülővárosával ismerkedhetnek meg közelebbről a látogatók.

A tárlat december végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában