Nemzeti Kulturális Alap

2020.03.07. 07:00

Értékeket gyűjtenek, őriznek és közvetítenek

A kulturális finanszírozásért felelős Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott meghatározó közgyűjteményi projektekről látható informatív kiállítás a helyi levéltárban.

Laskovics Márió

Boross István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója kiemelte, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a könyvtárak, levéltárak, múzeumok fontos háttérintézménye

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Veszprém Megyei Levéltár (VeML) a Könyvtár, levéltár, múzeum – A huszonöt éves NKA és a közgyűjteményi örökség című vándorkiállítást nyitotta meg csütörtökön a pápai levéltárban. Boross István, a VeML igazgatója köszöntőjében elmondta, a 2018-ban létrehozott, s azóta az ország számos városában megfordult tárlat Veszprémből érkezett Pápára, és március végéig tekinthető meg. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a könyvtárak, levéltárak, múzeumok fontos háttérintézménye, mely különböző projektek finanszírozásában vesz részt. Nélküle jóval kevesebb értéket tudnának átadni ezen kulturális intézmények. Megjegyezte, Petrik Iván főlevéltáros távozott a pápai levéltár éléről.

A vándorkiállítás március végéig tekinthető meg a pápai levéltárban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Három részre oszlik a tárlat a közgyűjtemények fő feladatainak megfelelően: az értékek gyűjtése, őrzése és közvetítése.

 

– A tizenöt molinón az NKA által támogatott közgyűjteményi projektek egyfajta összefoglalása látható, olvasható. Számtalan szakmai munkát az NKA-tól pályázatok útján elnyert összegekből valósíthattunk meg, így tudtunk például könyveket kiadni, rendezvényeket, konferenciákat szervezni, tanulmányutakra menni. A gyűjteményeinket gyarapítjuk, az állományvédelem a megfelelő környezet biztosítását, a régi tárgyak, iratok esetleges restaurálását jelenti, a közvetítés pedig kiadásból, programszervezésből áll – nyilatkozta Boross István.

Boross István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója kiemelte, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a könyvtárak, levéltárak, múzeumok fontos háttérintézménye

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hozzátette, hogy a levéltáraknál kiemelt program volt a hungarikakutatás. A VeML 2007 és 2015 közt többször pályázott a külföldön fellelhető magyar vonatkozású dokumentumok feltárására, digitalizálására. Több alkalommal jártak Pozsonyban, mert az Esterházyak cseszneki ágának iratait a Szlovák Nemzeti Levéltárban őrzik. Felidézte, az NKA-tól 2014 és 2018 között jelentős, összesen mintegy húszmillió forint támogatásban részesültek. Sok esetben az éves költségvetésük nem tesz ki ennyit.

Szakmai konzultációval folytatódott a megnyitó. Hermann István, az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának tagja, a Magyar Levéltárosok Egyesületének alelnöke az NKA-ról tartott előadást. Kiemelte, hogy a kultúra támogatása független a mindennapi politikától, ugyanis civil és szakmai szervezetek delegálják a pályázatok döntéshozóit, illetve a költségvetéséről nem az Országgyűlés dönt, kasszájába a szerencsejáték-bevételek egy része helyeződik automatikusan.

Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója a pályázati jó gyakorlataikról beszélt.
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója pedig a pályázati jó gyakorlataikról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában