első rész: kilián lászló

2020.03.20. 16:00

KultúrKarantén – Mit olvassunk az otthonainkba zárva?

A koronavírus járvány miatt a jelenlegi helyzetben az a felelősségteljes magatartás, ha lehetőség szerint mindenki az otthonában marad és csak szükség esetén hagyja el a lakóhelyét.

Horváth Virág

Ha a fogyasztói elvárás és az elkészült alkotás közös húron pendül, az mindenképp örömteli találkozás – mondta Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A krízis időszakában a lakosság arra van kényszerítve, hogy felhagyjanak a napi rutinnal, a saját érdekeik szerinti cselekvéssel annak érdekében, hogy embertársaink egészségére vigyázni tudjunk. Az otthonlét, habár néhány napig még relaxáló hatást is kelthet, egy idő után az unalom árnyékolhatja be napjainkat. Éppen ezért a Napló és a veol.hu felkérésére Veszprém megyei hírességek mondják el, mely könyvet ajánlják olvasásra és miért, az otthon töltött időszakra.

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese és a Vár Ucca Műhely szerkesztője Hamvas Béla Tabula smaragdina és Mágia szútra című életműkiadásban megjelent hatodik kötetéből ajánlotta elsősorban a Tabula smaragdina részt.

– A Tabula smaragdina a tarot kártyával, és a tarot mágiával foglalkozik. Ezzel sokan foglalkoztak már, többek között Szepes Mária is, illetve Temesi Ferenc egy napilap hasábjain. Ellenben Hamvas Béla tarot kártyáról szóló megállapításait és közléseit igen izgalmas olvasni, és lehet, hogy napjainkra is érdekes vonatkozásai vannak. A könyv egy részében „A bolond” kártyalapról így ír: „A bolond alig fél. A határok embere. Az elmúlás állandó jelenlététől felfokozott életheve. A bolondot az utolsó lépés érdekli, a határátlépés. Mi van tovább?”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában