mulandó és törékeny a színészek szakmája

2020.03.26. 16:00

Vida Péter: Találkoznunk kell, erről szól a világunk

Vida Péternek és családjának – mint sokaknak – fenekestül fordult fel az élete az elmúlt hetekben. Péter a Thália Színház művészeként folyamatosan színpadon van, rendez, szinkronizál, de fellép a Rádiókabaréban, és tavaly nyárig a Balatoni nyár műsorvezetőjeként is láthattuk. Őt kérdeztük.

Juhász-Léhi István

Forrás: Thália Színház

Fotó: PUSKEL ZSOLT

- A Thália Színház műsora május végéig ki volt adva, az új bemutatónk, a Gyilkosság az Orient expresszen április 4-én lett volna. Ám minden borult! A napi kötelességek és az azon kívüli pluszfellépések és egyéb más ügyek természetesen ugyancsak leálltak – nyilatkozta a Naplónak Vida Péter, a budapesti Thália Színház tagja. – A bajban annyi a szerencsénk, hogy per pillanat sem szakmailag, sem a magánéletben nem volt olyan különlegesen fontos dolog, mint hogy új lakásba kellett volna költöznünk, netán valamelyik gyerek most indult volna külföldi tanulmányútra, vagy érettségi előtt állna. A baj, amely mindnyájunkat ugyanúgy sújt, ilyen dolgot nem vett el tőlünk. Viszont ez az egész azt mutatja meg pontosan, hogy az az „élvezeti cikk”, amelyet mi forgalmazunk és kínálunk a hozzánk betérőknek, vagyis a színházművészet az gyakorlatilag egy luxuskiadás, és látszik, hogy mekkora csorbát szenvedett most, amikor beütött a baj az egész világban. Érthetően először éppen ezek a „plusz” élvezeti cikkek sínylik meg mindezt a legjobban.

Vida Péter Sára lányával a „Legszebb férfikor” premierjén
Fotó: Thália Színház

Mégis, hova tevődtek a hangsúlyok? – kérdeztük.

- A lakásba! – jött a válasz. – Mi legalább itthon tudunk maradni, nem úgy, mint az egészségügyben dolgozók. Leálltak a tévésorozatok forgatásai és a szinkronok. A fiam, Bálint a Mintaapákban szerepel, és játszik a Madáchban, a Tháliában és a Pesti Magyar Színházban, de a színházak zártak be elsőként. Ő egyébként idéntől magántanuló volt, így a digitális oktatás nem esik nehezére. Az egész életünk a pörgésről szól, a jelenlétből élünk. Örömet és kikapcsolódást szeretnénk adni az embereknek a munkájuk után, de mostantól senki nem tudja ugyanúgy ellátni a feladatait, mint eddig.

Péter megjegyezte, mennyire jelképes az, hogy az eddig rettenetesen zsúfolt Velence partjainál megjelentek néhány hét után a delfinek.

- Talán egyfajta figyelmeztetés az emberiség felé, hogy hahó, vissza kellene venni! – mondta. – Borzasztó, hogy azt nézzük, hogy mennyien hunytak el egy-egy napon Olaszországban… Itthon megnyugtatóak az intézkedések, ugyanakkor muszáj bízni, hogy az emberek – önmagunkért – ezeket be is tartják... Csak azután jön a kérdés, hogy mikor dolgozhatunk újra? Augusztus? Szeptember? A kollégákkal tartjuk a kapcsolatot, lesznek kis tudósítások és élő bejelentkezések a Thália Facebook-oldalán.

Vida Péter és fia „tavaszi nagytakarít”
Fotó: Vida család

Ugyanakkor a színművész azt is örömmel osztotta meg lapunkkal, hogy a tavaszi nagytakarítás szinte folyamatos náluk. Az is kiderült: mindennap társasjátékozik mostanában a Vida család. Van ideje olvasni is Péternek, 3-4 könyvet egyszerre. És legújabb rádiós hangjáték-rendezését készíti elő.

- A szakmánk mulandósága és törékenysége foglalkoztatott az elmúlt napokban – fogalmazott. – Nem csak az ember halandó, hanem minden művészeti megnyilvánulása. Az az alapvető dolog, amire szerveződött, mely szerint egy térben legyenek együtt emberek – már a görögök óta –, és ott legyen katarzis, az most eltűnt. Hogy mennyire meg kell becsülni azt a hihetetlenül pezsgő és gazdag magyarországi és budapesti színházi életet, amit nem pótol semmiféle internetes bejelentkezés. Minden közösségteremtő, -építő és -megtartó dologhoz muszáj találkozni. Erről szól a világunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában