Ugrott az idei versenyszezon

2020.04.04. 07:00

A virtuális térben táncolnak tovább a pápai Zsoodance TSE tagjai

Online feladatokkal koreografálják át a személyes, csoportos gyakorlati edzéseket a tánciskolák a kialakult járványügyi veszélyhelyzet idejére.

Laskovics Márió

A járványügyi helyzetben a tánciskolák működése is átalakult, jobb esetben szünetel és a csoportos foglalkozás a virtuális térbe tevődött át, rosszabb esetben teljesen leállt. Előbbiek táborát erősíti a pápai Zsoodance Táncsportegyesület, ahol a hip-hop táncok mellett egyéb mozgásformákat, például aerobicot, eszközös és páros köredzést is tart Cserkuti Zsófia, a nyolc éve működő egyesület vezetője.

A pápai Zsoodance TSE táncos növendékeinek videót kell készíteniük a kiadott feladatokról

Lapunk megkeresésére a kialakult veszélyhelyzet kapcsán felelevenítette, már harmadik hete, hogy megszűnt a személyes kapcsolata a táncos növendékeivel, március 16-tól online próbálkoznak a gyakorlással, kisebb-nagyobb sikerekkel. A táncedzéseket úgy ültették át a digitális világba, hogy hétfőnként online táncos feladatokat kapnak a tagok, csapattól függően, a kezdők heti egy, a haladók pedig két óraszámban, amit aztán vasárnapig küldhetnek vissza videóüzenetben.

– Sajnos akadtak problémáink a megvalósítással. Mivel tíz-tizenöt fős csoportjaim vannak, ezért nem tudtuk megoldani, hogy minden egyszerre legyünk online. Ahol két-három testvér is a családban, ott nehezebben osztoznak a digitális eszköz(ök)ön, valamint előfordulhat, hogy nincs elegendő tér a mozdulatsorok végrehajtásához. A csoportos edzésekről lemondva most az egyéni gyakorlásra helyezzük a hangsúlyt – osztotta meg a felmerült nehézségeket Cserkuti Zsófia.

A pápai Zsoodance TSE táncos növendékeinek egy része. Középen Cserkuti Zsófia vezető

A kiadott feladatok közt péntekenként mindig erősítés szerepel, de volt már saját koreográfia készítése is, egyébként pedig lassan számolva az ütemet, illetve zenére eltáncolva is felveszi és küldi el az oktató az anyagot a hat általános iskolás és egy középiskolás korosztályú csoportnak. Mint mondta, a tagdíjakat illetően két részre oszlik a mintegy 130 fős tagság. A csapat egy része az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola diákja, akik éves tandíjat fizetnek, ezért nekik kötelezőek az online feladatok is. Az egyesület többi tagjának csak szorgalmi a feladat, és tagdíjat sem kell fizetniük.

Cserkuti Zsófia fájlalja, hogy az összes versenyüket lefújták, mert éppen ez évre alakított ki legjobb növendékeiből egy komoly versenycsapatot, akiket más városokból érkezett neves edzők készítettek fel. Mint mondta, eddig főleg táncfesztiválokon szerepeltek, s értek el számos arany és ezüst minősítést, különdíjat, de igazán csak idén kezdtek országos versenyekre járni. Ki is jutottak egy bécsi nemzetközi versenyre, amit március közepén töröltek. Ezenkívül két horvátországi nemzetközi versenyre, és a hagyományos tavaszi gálaműsorukra szintén hiába készültek.

Cserkuti Zsófia arra a legbüszkébb, hogy az egyesület egy nagy családként működik, és a gyerekek szívből szeretik, amit csinálnak
Fotó: Zsoodance

Bár bízik benne, hogy júliustól folytatódhat a teljes értékű munka, viszont a táncosok az otthoni gyakorlás ellenére is kiesnek a megszokott ritmusból, gyakorlatból, a csapatként való összehangolt mozgásból, s ezért a versenyeknek sem lenne sok értelme. Úgy gondolja, az idei évnek lőttek, nemcsak nekik, de a legtöbb tánccsoport számára is.

A versenyszezonhoz fűzött remények szertefoszlása ellenére Cserkuti Zsófia arra a legbüszkébb, hogy az egyesület egy nagy családként működik, és a gyerekek szívből szeretik, amit csinálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában