Országos sikert értek el

2020.05.23. 07:00

A szakmát és a közönséget is lenyűgözte a várpalotai fiatalok produkciója

A szakmai zsűri és a közönség is a Várkerti Általános Iskola zenés kisfilmjét találta a legjobbnak az István, a király iskolába megy elnevezésű országos versenyen.

Szabó Péter Dániel

A Várkerti Általános Iskola udvarán ünnepelte meg a sikert a várpalotai oktatási intézmény csapata

Fotó: Szabó Péter Dániel

Még 2019 őszén hirdették meg az István, a király iskolába megy című pályázatot. Az ötezer hazai és külhoni magyar nyelvű általános iskola számára kiírt versenyben diákok adták elő az ismert rockopera egy-egy jelenetét. A diákoknak meghirdetett zenés tehetségkutatóra a csapatok egy 20-25 perces jelenettel jelentkezhettek. Négy közül választhatták ki a számukra legszimpatikusabb jelenetet a rockoperából, ezek az Örökség, az Esztergom, a Koppány vezér és az István, a király voltak.

– Miután végignéztem az összes jelenetet, az Örökséget választottam, mert úgy éreztem, hogy mind zeneileg, mind tartalmilag ez lesz az, amit 11-12 éves gyerekekkel szakmailag maximálisan meg tudunk oldani – mondta Szabó Szilvia énekművész, a Várkerti Általános Iskola csapatának koordinátora, aki Peller Károly rendező-színművész és Lőrincz Máté koreográfus társaságában segítette a diákok munkáját.

A Várkerti Általános Iskola udvarán ünnepelte meg a sikert a várpalotai oktatási intézmény csapata
Fotó: Szabó Péter Dániel

A produkciót rögzíteni is kellett, ebben Eitner Tamás, a Várkerti Általános Iskola pedagógusa volt a csapat segítségére. – A mindenki számára izgalmas felvétel február közepén zajlott a Thury-várban. A gyerekek nagyon lelkesek voltak, sokat dolgoztak, és még a hétvégi próbákat is élvezték – hangsúlyozta Szabó Szilvia.

A verseny első két körét magasan nyerte a Várkerti iskola. A csoportok versenyében jelenetenként csupán két csapat került a döntőbe, az ő párbajuk zajlott április közepétől egy hónapon át a végső győzelemért. A várpalotai intézmény csapata a pápai Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolával versengett az első helyért az Örökség című kisfilmmel.

A végeredmény a palotai különítmény legszebb álmait is felülmúlta. A szakmai zsűri és a közönség is a legmagasabb pontszámot adta a Várkertis kisfilmnek, így ötezer iskola közül a legjobbak közé kerültek a tanintézmény diákjai.

– Példaértékű összefogás alakult ki az elmúlt hónapokban Várpalotán és környékén, de az ország szinte minden pontjáról kaptunk voksokat. A legnagyobb dicséret természetesen a diákokat illeti, akik hatalmas lelkesedéssel készültek, gyakoroltak, és azt gondolom, sikerült maradandót alkotnunk. Jó érzés látni, hogy a közönség és a zsűri is így gondolta – mondta Szabó Szilvia. Hozzátette, az eredeti versenykiírástól eltérően a négy nyertes csapat jeleneteiből egy rockoperafilm készül majd.

Az énekes részek is nagyon jól sikerültek, a közönség mellett a szakmai zsűri is a legjobbra értékelte a várpalotai produkciót Fotó: Szabó Péter Dániel

– Az alapötletünk az volt, hogy lépjünk ki egy kicsit a klasszikus István, a király-megközelítésből, hiszen gyerekekről van szó. Lőrincz Máté javaslatára egy múzeumlátogatás, egy rendkívüli történelemóra adta a sztori alapját, erre fűztük fel az egészet. A zenei anyag iszonyú nehéz, felnőtt színészek is sokszor megküzdenek az énekes részekkel, ugyanis komoly hangi adottságokat követel meg. Ahhoz képest, hogy a résztvevők nagy része csak iskolai énekórákon vett részt eddig, zseniálisan elénekelték a többszólamú kórusokat is, nagyon büszke vagyok rájuk – nyilatkozta lapunknak Peller Károly, aki a kisfilm rendezéséért felelt.

Az egészségügyi előírások betartása miatt eddig nem volt lehetősége komolyabb közös ünneplésre a csapatnak. A hét közepén a Várkerti iskola udvarán jöttek össze a diákok és segítőik, ahol a szükséges védőtávolságot betartva örültek együtt a sikernek, és elmondták, a járvány elmúltával egy közös bulival is szeretnék megünnepelni az országos sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában