maszkban, kesztyűben dolgoznak a helyiek

2020.05.03. 20:00

Felújítják a tájházat – Készülnek a szezonnyitásra Balatonkenesén

A város tájházának felújítási munkálatai megkezdődtek az elmúlt napokban, a Balatonkenesei Városvédő Egyesület tagjai minden előírást betartva dolgoznak azon, hogy az idei nyáron ismét látogatható legyen.

Horváth Virág

20200426 Balatonkenese. A Városvédő Egyesület felújítja a tájházat Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Tájházban a Balatonkenese település helytörténeti emlékei, tárgyak és dokumentumok kaptak helyet. A Tájház látogatáson megtekintett tárgyak egyértelműen utalnak a helyi balatonkenesei mesterségekre. Ilyenek a gabonatermesztés tárgyi emlékei, a szőlőművelés- és a halászat eszközei. A Tájház a Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit viseli.

Szabó Tamás, a Balatonkenesei Városvédő Egyesület elnöke a Napló kérdésére elmondta, az a céljuk a felújítással, hogy a járványügyi helyzetet követően szebb környezetben tudja fogadni majd a látogatókat. – Olyan állagmegóvási munkálatok zajlanak, amik ezeknél az épületeknél elkerülhetetlenek. A városvédők a Kultúra Háza munkatársaival közösen dolgozunk, a kerítéseket, ablakokat, ajtókat, a Míves szín falazatát javítjuk, valamint a nádtetőn is állagmegóvást végzünk – tette hozzá az egyesület elnöke.

A Balatonkenesei Városvédő Egyesület tagjai a szezon megkezdése előtt szeretné befejezni a Tájház felújítását
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szabó Tamás kiemelte, nagyon bíznak abban, hogy a nyáron már fogadhat a település vendégeket, és a szezon is elindulhat. A Balatonkenesei Városvédő Egyesület ezáltal anyagi terheket is leemel a település válláról, hiszen a felújítás költségeit teljes egészében az egyesület állja.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Az egyesület nem önkormányzati támogatásból létezik. Ez egy lüktető civil szervezet, egy összefogás, amit a helyi emberek működtetnek – mondta el Kocsis Jenő, Balatonkenese alpolgármestere. Jurcsó János, a település polgármestere a városvédő egyesület tagjaként elmondta, optimista a szezonkezdéssel kapcsolatban. – Egyértelműen meg fog változni a balatoni turizmus, az emberek inkább a hosszúhétvégés utazásokra fognak berendezkedni. A foglalási adatok azt mutatják, hogy ugyan még elmaradnak a tavalyi számoktól, de az utóbbi egy hónapban több mint huszonöt százalékos foglalási emelkedés történt, tehát a lakosság már elkezdett a nyárra gondolni, tervezni – tette hozzá Jurcsó János.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A koronavírus-járvány miatti rendeleteket betartva, maszkban, kesztyűben dolgoznak a helyiek a Tájház megóvásán, megszépítésén. Mivel egyszerre csak korlátozott számú ember lehet jelen, így a munkálatok is lassabban haladnak, de a tervek szerint heteken belül elkészülhetnek a felújítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában