a nemzeti összetartozás napja

2020.05.21. 10:15

Veszprém megyei néptáncegyüttesek is csatlakoztak a kezdeményezéshez

Kárpát-medencei néptáncos produkciókat és helyi hagyományokat bemutató film készül a nemzeti összetartozás napjára.

A kezdeményezés elindítója, Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője kiemelte, hogy mivel június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a járványhelyzet miatt nem emlékezhetünk közösségben, rendhagyó módon szeretnének megemlékezni a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

A szervezők arra kérték a táncosokat, hogy környezetük emblematikus helyszínein készítsenek 1-2 percnyi videófelvételt szólóban vagy párban, bemutatva saját vidékük vagy más táj tánchagyományát.

A közzétett anyagokból június 4-ére egy szerkesztett film készül, mely az Összetartozás100 folk Facebook-oldalon látható majd.

A filmet Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa szerkeszti, a zenei montázst Pál István „Szalonna” népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el.

A kezdeményezéshez több Veszprém megyei táncegyüttes is csatlakozott:

Aki tovább mazsolázna a videókból, megteheti az Összetartozás100 Folk Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában