Levél tíz évvel öregebb önmagunknak

2020.08.08. 07:00

Szabadegyetem Balatonfüreden: a fiatalok jövője, a jövő fiataljai

Az elkövetkező tíz évben dől el, a mai fiatalok a vágyaikat, az álmaikat valóra tudják-e váltani. Persze, hogy érdekes, hogy tekintenek a következő évtizedre, mit gondolnak a várható változásokról. Ez a témája a Nemzeti Ifjúsági Tanács idei szabadegyetemének, amit a napokban Balatonfüreden tartanak meg.

Rimányi Zita

20200806 Balatonfüred, Ifjúság Hotel, Nemzeti Ifjúsági Tanács szabadegyeteme. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

A Nemzeti Ifjúsági Tanács fiatalokkal foglalkozó, fiatalokból álló egyesületeket, alapítványokat tömörítő ernyőszervezet. Idén ötödik alkalommal szervezi meg négy napos szabadegyetemét. Mintegy száz tagjuk arról folytat eszmecserét, mit tartogat számukra a jövő az élet különböző területein. A kérdések megválaszolásában szakemberek segítik munkájukat.

- A következő tíz év fontos kihívása, hogy az online szerveződő közösségeket hogyan tesszük személyessé. Szerintem szükség van erre, a közvetlen találkozásokra és ezekre alkalmat teremtenek például a mi rendezvényeink is. A fiatalok jövőjében a foglalkoztatási formák terén is nagy változás várható és a koronavírus miatti korlátozásokkor bebizonyosodott, a távmunkával mindenki spórolhat. Az ifjabb korosztályok tagjai szeretik is a rugalmas, önállóságra alapozott munkabeosztást, kevésbé kedvelik a szabályozott struktúrákban gondolkodást – mondta el lapunknak Hegedüs Zoltán, a NIT elnöke.

A fiatalok jövőjéről kerekasztal-beszélgetést is tartottak. Képünkön Hegedüs Zoltán, a NIT elnöke, Navracsics Tibor kormánybiztos, Rácz Zsófia helyettes államtitkár és Kovács Péter, a NIT alelnöke látható
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Boncsarovszky Péter, aki Győrből érkezett az eseményre, úgy véli az elkövetkező években a cégek egyre több tevékenysége folyik majd az online térben, így kevesebb irodaházra lesz szükség, azokat több vállalkozás együtt, felváltva használhatja. A marketing és a hírműsorok is nagyobb részben fognak átkerülni szerinte az internetes közösségi felületekre.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

 

- Sokszor kérdezem arról a fiatalokat, mit gondolnak az elkövetkező évtized változásairól, arról az időszakról, amikor kiderül, vágyaikat, álmaikat valóra tudják-e váltani. Azt szoktam javasolni nekik, írják le elképzeléseiket. Jó lesz azt tíz esztendő múlva újraolvasni. Lehet, hogy egészen másképp alakul pályájuk, mint korábban gondolták. Nagyszabású terveik vannak és ők már a digitális reform közepében születtek. A közösségi médiafelületeket korosztályuk érdekeinek képviseletére is használhatják, e téren is jó lehetőségeik vannak – állítja Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 – Veszprém nyertes pályázati program megvalósításának koordinációjáért felelős kormánybiztosa kerekasztal-beszélgetésen szólt arról, hogy vannak előnyei a távoktatásnak, mert olyan internetes eszközöket is elkezdtünk használni, amikhez korábban eszünkbe se jutott nyúlni. Azonban szerinte hosszútávon önmagában nem működőképes az online egyetem. Bár kényelmes olykor pizsamában tartani előadást a hallgatóknak – jegyezte meg. Ám meggyőződése, hogy a társadalmat megöli, ha kizárólagosan gépeken keresztül tartjuk a kapcsolatot minden területen. Ezért szerinte is nyomáspróba alá kerültek az amúgy is manapság jellemzően meggyengült közösségek. Szükség van minden alkotóképességünkre, hogy megtartsuk ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában