Irodalmárok randevúja

2020.09.18. 07:00

Megkezdődött az idei évi Quasimodo költőverseny

Irodalmi beszélgetéssel kezdődött meg a 28. Quasimodo költőverseny és költőtalálkozó Balatonfüreden, a Vaszary Villa kertjében csütörtökön este.

Kovács Erika

20200917 Balatonfüred A Quasimodo költőverseny megnyitója a Vaszary villa teraszán Cserép László, Quasimodo Alapítvány titkára, Géczi János költő, Falcsik Mari költő, Czigány György író, költő, Jász Attila író, költő, Zalán Tibor költő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Rituálénak számít, emelkedett eseménysorozat a költőverseny és találkozó. Azt bizonyítja, hogy van létjogosultsága, értelme a költészetnek, a szellemnek napjainkban – így vélekedett Cserép László főszervező, majd hozzátette, újdonságnak szánják a teraszbeszélgetést a villa gyönyörű kertjében, amelyre a Quasimodo költőverseny eddigi nagydíjasait hívták meg.

Beszélgetőtársait, így Czigány György, Falcsik Mari, Géczi János, Sumonyi Zoltán, Jász Attila, Zalán Tibor költőket a főszervező egyebek mellett arról firtatta, mi történt velük az elmúlt időszakban, hogyan éltek, mivel foglalkoztak.

Cserép László kérdezte a vendégeit arról is, milyen emlékeket őriznek arról, amikor elnyerték a rangos verseny nagydíját. Górcső alá vették, mit jelent egy költőnek a díj, és ez milyen szerepet tölt be az életében, motiválja-e bármire is alkotáskor. A főszervező kíváncsi volt rá, mit gondolnak a költészetről, és számukra mit jelent az, ha költők találkoznak és beszélgetnek egymással. Érdekes volt a felvetés, ami arról szólt, hogy a költők vajon írnak-e, és ha igen, miért írnak verset a mostani helyzetben, tekintettel a korona­vírus-járványra.

Valamennyien kiemelték, a versek meghatározók az életükben. A beszélgetés végén a megjelentek felolvastak a verseikből, és a közönségnek alkalma adódott dedikáltatni kedvenc kötetét.

Újdonságnak szánták a teraszbeszélgetést a Vaszary Villa gyönyörű kertjében Fotó: Penovác Károly/Napló

Pénteken emléktáblát avatnak Faludy György születésének 110. évfordulója alkalmából az Anna Grand Hotel Panteonjában, Földes László Kossuth-díjas előadóművész közreműködésével. Salvatore Quasimodo, Nobel-díjas költő emlékfájánál Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mond köszöntőt, majd koszorúkat helyeznek el. Este a Vaszary Kertben adják át az idei verseny díjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában