színház

2020.09.26. 07:00

Terítéken a házastársi konfliktusok

Gyökössy Zsolt A második teríték című színjátékát ma este mutatják be a Latinovits–Bujtor Játékszínben, Szeles József és Varga Szilvia szereplésével.

Balla Emőke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyökössy Zsolt színházi és televíziós rendező, a szórakoztató műsorok avatott mestere 2015-ben írta drámáját. A második teríték című színjáték izgalmas kamaradarab, melynek helyszíne egy európai nagyváros, azon belül egy házaspár lakásának szalonja. A történet friss, jelen idejű.

Robert Adam NATO-főtiszt, titkos kiküldetésben szolgál a Közel-Keleten, védi Európa békéjét. Egy NATO-csúcstalálkozóra érkezik Európába, de arról rendkívüli eltávozást kap. Százharminc percet tölthet otthon. Becsenget lakása ajtaján, felesége nyit ajtót. Az idegileg a végső határokig kimerült főtiszt az asztalon két terítéket talál. Tébolyult gyanakvásba kezd, faggatja feleségét, hogy ki mást várt. Féltékenysége feledteti vele, hogy ezen az estén ünneplik a 25. házassági évfordulójukat, hiszen ezért tért haza.

Az előadást Gyökössy Zsolt rendezte
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az asszony hiába bizonygatja, hogy minden este a férjét várja, párbeszédükből kiderül, hogy bár nagy szerelemmel és bizalommal viseltetnek egymás iránt, sok alapvető kérdésben nem értenek egyet, politikailag sem. Az asszony könyörög férjének, hogy szereljen le. Fiuk a Vöröskereszt orvosa, egy muszlim lánnyal szeretne élni. Egy népet pusztító katona fia ugyanazt a népet gyógyító doktorrá szeretne válni. A feszültség egyre fokozódik, ahogy a katona látogatásának ideje a végére jár.

Az előadás 2016-tól négy évadban volt műsoron a budapesti Újszínházban, Kökényessy Ági és Kaszás Géza szereplésével. Veszprémben a férfit Szeles József, feleségét Varga Szilvia játssza. Szeles József a szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott, a huszonöt éve házasságban élő férfi elkötelezett híve a NATO-nak, a napi politika nehéz helyzetbe kényszeríti. Döntenie kell: a hivatását vagy a családját választja. Melyik értékrendet vallja magáénak, melyik a fontosabb? Melyiket féltsük jobban? A hivatást, a hazát vagy a gyereket? A hivatásunkat veszítjük el vagy a gyerekünket? Véleménye szerint a darab nagyon sok kérdést boncolgat. Arról szól, hogy két intelligens ember hogyan tudja ezt a konfliktust feloldani, erre lelkében megoldást találni.

Varga Szilvia szerepéről elmondta: a feleség annyira várja haza a férjét, hogy minden este két személyre terít. Huszonötödik házassági évfordulójukon váratlanul betoppan a férj. Beszélgetésükben kiéleződnek a politikai, ideológia konfliktusok; a fiú oda akar menni, ahol a férj szolgál. A darab végén van egy csavar, amit nem árul el, a fiuk életéről kell dönteniük.

Az író-rendező Gyökössy Zsolt szerint amióta megírta a darabot, az még aktuálisabb; egyre inkább belemegyünk abba a konfliktusba, amiről a dráma szól. Nem tudományos megoldást keresett a problémára, hanem egy izgalmas kérdést feszeget a házastársi, szerelmi konfliktus mellett.

A veszprémi előadás kicsit eltér az Újszínházban bemutatott változattól. Mint mondta, ő itt tanácsadóként volt jelen, hagyta a színészeket játszani. Mindig nehéz, ha az élő szerző beleszól a próbafolyamatba. Úgy fogalmazott: összefogott a rendező a színészekkel a szerző ellen.

Gyökössy Zsolt több mint száz előadást rendezett, Veszprémben most először, nagyon jól érezte itt magát. Ő volt az átírója, színpadra alkalmazója Móricz Zsigmond Pillangó című regényének, amit az elmúlt évadban mutatott be a Petőfi Színház, nagyon örült annak a felkérésnek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában