Szakmai összefogás

2020.10.27. 17:30

Állami támogatásból lendítik fel az amatőr bábszínjátszást a régióban

Bábcsoportok indulásához és a csoportvezetők képzéséhez nyújtanak szakmai segítséget, nyolcmillió forintos állami támogatásból lendítik fel az amatőr bábszínjátszást a régióban.

Laskovics Márió

Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója számolt be lapunknak a projektről

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház a Nemzeti Művelődési Intézettel (NMI) együttműködve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az amatőr bábjátszás fejlesztését célzó projektet indít Veszprém és Zala megyében. Az első alkalmat szombaton tartották a Pegazus Színházban.

A képzést a Pegazus Színház igazgatói, Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László tartják
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Baloghné Uracs Marianna, az NMI megyei igazgatója az előzményekről elmondta, az NMI egy európai uniós projektjének köszönhetően 2018 óta dolgoznak együtt a színházzal egy régiós bábfejlesztő programon, miáltal Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében összesen hat amatőr bábcsoport jött létre. Ennek apropóján pályáztak, mely eredményeként nyolcmillió forintból képzés keretében folytathatják a szakmai felkészítő munkát.

Mint mondta, az NMI akkreditált, 90 órás, a színház által tartott képzésén bábcsoportvezetői ismereteket, s a végén tanúsítványt szerezhet a közel húsz résztvevő, akik Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Zala megyéből érkeztek. Veszprém és Zala megyében nyolc csoportot tudnak támogatni. A hétvégi intenzív alkalmak márciusig tartanak, a csoportvezetőket a színház mentorálja. Februárban Dunántúli Bábos Szakmai Napot szerveznek a veszprémi Agórában. A projekt végén, áprilisban pedig Megyei Bábos Találkozó lesz szintén az Agórában, ahonnan a legjobb csoport jut a lakiteleki májusi országos döntőbe. Baloghné Uracs Marianna hozzátette, Sarkadi-Nagy László igazgató, tervező, rendező bábos módszertani könyvet ír majd a projektben.

Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója számolt be lapunknak a projektről Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Célunk, hogy ezt a komplex, izgalmas művészeti ágat minél több gyermek és fiatal ismerje és szeresse meg, gyakorolja aktívan. Szeretnénk, ha az általunk támogatott csoportok hosszú távon, jó szakmai színvonalon, sikeresen tudnának működni, fejlesztve tagjaikat. Ehhez nyújtunk szakmai támogatást, képzést, motivációt, valamint építjük a megyei bábos hálózatokat – jegyezte meg Baloghné Uracs Marianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában