Új életre kelnek kezei között a régi könyvek

2020.10.12. 14:00

Berhidán nyílt kiállítása Farkas Péter könyvszobrásznak

Farkas Péter könyvszobrász önálló kiállítása a peremartongyártelepi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban nyílt meg.

Horváth Virág

20201005 Berhida Farkas Péter könyvszobrász kiállítása a művelődési házban Farkas Péter Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az Országos könyvtári napok keretében a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár, valamint az Összefogással Berhidáért Egyesület szervezésében valósult meg a nem mindennapi kiállítás.

Farkas Péter a gépészmérnöki szakmától jutott a könyvszobrászatig, ami a hivatása lett.

– Sokak számára a mai napig ismeretlen fogalom a „könyvszobor”. Ezzel a technikával a könyveknek tulajdonképpen egy második életet adok, minden egyes lapját meghajtom, és középen kirajzolódik ezáltal egy minta – mesélte a művész.

Rendkívüli precizitást és nagyon sok ráfordított időt követel meg a könyvszobrászat, hiszen kétszáz oldaltól akár ezer oldalig is terjedhet a könyv hossza, amit meg kell munkálni. Farkas Péter az egyetem elvégzése után talált rá szenvedélyére.

Rendkívüli precizitást és nagyon sok ráfordított időt követel meg a könyvszobrászat Fotó: Penovác Károly/Napló

– Szerettem volna a családomnak olyan egyedi ajándékot adni, amit én is el tudok készíteni. Az interneten bukkantam rá egy brit könyvszobrász alkotására, amin a love felirat volt olvasható, ami nagyon megfogott, így én is elkezdtem ezzel próbálkozni. Az első alkotásaim a mai napig a családom polcain vannak, nekik készítettem, ők pedig nagyon büszkék rá – mondta el a művész.

Eleinte egy-egy szó, egy szám vagy egyszerűbb minta készült el, mára azonban bonyolult, összetett formákat, figurákat, vagy akár portrét is képes megformálni, finomodott és fejlődött az idő során a technikája, így a kiállításán már akár a könyvlapokból összeálló Salvador Dalí-arcképet is megcsodálhatták az érdeklődők.

Farkas Péter könyvszobrász Salvador Dalí portréjával Fotó: Penovác Károly/Napló

– Gépi technikával tervezem meg a szobrokat, mondhatni, mérnöki precizitás szükséges hozzá, ugyanis minden lapnak saját funkciója, helye van egy-egy műalkotásban. Milliméteres pontossággal kell a hajtásokat elkészíteni, hogy az ívek folytonosak legyenek, az egyenes pedig tényleg egyenes legyen – tette hozzá.

Mára már közel 1100 könyvszobrot készített el Farkas Péter, aki nemcsak egyéni vízióit valósítja meg, de felkérésre is szívesen dolgozik. A családi események kedvelt ajándékaivá váltak a könyvszobrok, amelyeket a szekszárdi művész készít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában