Előadás a kettős évfordulón

2020.10.29. 11:00

Endrődi Sándor költőre emlékezett műsorával az irodalmi színpad

Endrődi Sándor életútjának főbb állomásait idézte fel verseivel a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad a napokban a veszprémi Agórában.

Marton Attila

Az előadók: az előtérben Horváth Imre, a háttérben Felföldi Gábor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Tenger idő múltán itt bolyongok újra című irodalmi összeállítást kettős évforduló alkalmából mutatták be: idén van Endrődi Sándor halálának századik, születésének 170. évfordulója.

Sz. Csordás Éva elmondta: Endrődi Sándor már tizenegy éves korában verset írt Fotó: Pesthy Márton/Napló

Sz. Csordás Éva, a műsor szerkesztője, az irodalmi színpad vezetője elmondta, a korábbi években több műsort adtak a költő tiszteletére, hogy megőrizzék a köztudatban Endrődi munkásságát. A mostani, öt blokkból álló összeállítás a költő életútját kísérte nyomon versein keresztül: az útkeresés időszaka, a szerelem és a családalapítás éveit követték végig az első részben, majd a nagyváradi évek szépségét és tragédiáit – a költő néhány év alatt veszítette el kislányát, kisfiát, majd feleségét – bemutató művek hangzottak el. Ezután a budapesti újrakezdés időszaka következett, amikor kibontakoztatta tehetségét, és megjelent az országos ismertséget hozó, kuruc kort idéző verseskötete. Az utolsó blokkban a nagy költőelődökről írt művei és a balatoni versek – a családnak sokáig Alsóörsön volt nyaralója – kaptak helyet, a műsort verses jelenetek zárták.

Sz. Csordás Éva a műsor bevezetőjében elmondta, Endrődi Sándor már tizenegy éves korában verset írt. Középiskoláit több helyen végezte, Pápán érettségizett le. Jogot hallgatott, majd beiratkozott a bölcsészkarra, végül tanári oklevelet szerzett Kolozsváron, majd Nagyváradon helyezkedett el tanárként. Magánéletében, főként fiatalon bohém és szenvedélyes, munkájában precíz, igényes volt. Érdekesség, hogy még életében, 1913-ban utcát neveztek el róla Veszprémben, majd a következő évben válogatott kötete jelent meg A pálya vége címmel, amelyet a veszprémi közönségnek ajánlott.

Az előadók: az előtérben Horváth Imre, a háttérben Felföldi Gábor Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az összeállítást Battyányi-Nagy Annamária, Burger Dóra, a műsort színpadra rendező Felföldi Gábor, Horváth Imre, Sebestyén Erika, Szilá­gyi Anna, Szintén Krisztina és Sz. Csordás Éva, a műsor szerkesztője adta elő, megidézve a korabeli kávéházi hangulatot. A blokkok között közreműködött Hajas Szilárd fuvolaművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában