cannes-i és berlini filmek a terítéken

2020.10.23. 15:30

Veszprémben is elkezdődtek a Mozinet Filmnapok

A filmipart is rendkívül érzékenyen érintette a járványhelyzet, hónapokra bezártak a mozik, és nagy filmfesztiválok maradtak el. A Mozinet Filmnapok viszont szerencsésen elindult, és egész hétvégén várja a filmrajongókat.

Varga Richárd, veol.hu

Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Az idén tizedik alkalommal megrendezett filmnapokat Kránitz Bence filmkritikus nyitotta meg, aki elmondta, hogy az idén bemutatott alkotások útja sokkal rögösebb volt, mint általában a művészfilmeké.

– A Mozinet Filmnapok minden évben az aktuális, illetve az előző évi európai és amerikai filmfesztiválok fontosabb vagy érdekesebb filmjeit hozza el Magyarországra. Ezeknek a filmeknek a fesztiválok jelentik a kiugrási lehetőséget, itt mutatják be őket először, és innen kerülhetnek tovább a különböző országok mozijaiba. Idén ez nem volt teljesen így – mondta Kránitz Bence.

A Mozinet Filmnapok minden évben az aktuális, illetve az előző évi európai és amerikai filmfesztiválok fontosabb vagy érdekesebb filmjeit hozza el Magyarországra Fotó: Varga Richárd/veol.hu

A filmkritikus kiemelte, a legnagyobb veszteség a Cannes-i Filmfesztivál elmaradása volt. Szerencsére kiadtak egy listát, amelyen szerepeltek azok a filmek, amelyek bekerültek volna a programba.

– A mostani Veszprémben bemutatandó filmek között is van egy cannes-i jelölt, a Sweat, amelyet október 25-én vetítünk majd – mesélte Kránitz Bence.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál filmjei közül kettőt is láthat a veszprémi közönség. A Berlin, Alexanderplatz című drámát pénteken, a Sarlatán című mozit pedig szombaton tekinthetik meg az érdeklődők az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál filmjei közül kettőt is láthat a veszprémi közönség Fotó: Varga Richárd/veol.hu

A nyitófilm egy fiatal ausztrál rendező, Shannon Murphy filmje, az Amíg tart a nyár című dráma volt. Érzelmes, gyönyörű, fájdalmas és rendkívül ötletesen megrendezett darab. Méltó és erős kezdés a tizedik Mozinet Filmnapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában