ünnepség

2020.10.26. 16:00

Vetített festmények – A 75 éves Veszeli Lajost köszöntötték

Műveinek fényfestésével és ünnepséggel köszöntötték Veszeli Lajos festőművészt 75. születésnapja alkalmából vasárnap Balatonalmádiban.

Marton Attila

20201025 Balatonalmádi Pannónia Kultúrális Központ. Veszeli Lajos festőművész 75. születésnapi köszöntése és egyben fényfestés Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Kora este öt helyszínen – a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár déli és nyugati oldalára, a vasútállomás, a posta és a volt Tulipán szálló épületeire – vetítették ki a születésnapos művész alkotásait. A látványos fényfestés előtt a kulturális intézményben köszöntötték az alkotót, aki október 20-án ünnepelte 75. születésnapját. Czuczor Sándor jószolgálati nagykövet, barát személyes hangú, humoros beszédében hangsúlyozta, Veszeli egy kultúrváros megálmodója és mozgásban tartója, a balatonalmádiak közös kincse és tettekre sarkalló barátja.

A festőművész életútjának főbb állomásait összefoglalva elmondta, Veszeli Lajos nevéhez fűződik a Kézfogás Európa Szoborpark és az Almádi Pantheon létrehozása. A Veszprémi Művészcéh motorja és mentora, akinek akvarelljein kitüntetett szerepet kap a Balaton, síkplasztikáival országos és nemzetközi pályázatokon szerepelt. Nagylelkűségének és önzetlenségének példájaként felidézte, hogyan segített személyesen a vörösiszapkatasztrófa után egy devecseri családnak. Veszeli Lajos tizenkét évig rajzolóművésze és képzőművészeti szerkesztője volt a Naplónak.

Kepli Lajos polgármester díszoklevelet adott át az önkormányzat nevében az ünnepeltnek, és köszönetet mondott az alkotónak, hogy hozzájárult akvarelljeivel a 2021-es Almádi naptár létrejöttéhez.

Veszeli Lajos arról beszélt, meglepetésként érte az ünnepség, és az is, hogy elkészült a képeit tartalmazó naptár. Bár a Pannónia felajánlotta egy kiállítás lehetőségét, a jelenlegi járványhelyzetben ezt nem vállalta. Megjegyezte, bár nem szeretett volna ünneplést, nagyon jólesett számára a meglepetéseket tartogató ünnepség és figyelem, végül köszönetet mondott párjának, Boros Magdolnának, és közeli barátainak, ismerőseinek.

Széles összefogással – amelyben az önkormányzat, több intézmény és civilek vettek részt – rendeztük meg a programot, megünnepelve a magyar festészet napját, Lajos születésnapját és az Almádi naptár megjelenését, mondta el Fábiánné Sáray Anna, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója. Hozzátette, szeretnének hagyományt teremteni abból, hogy októberben – a magyar festészet napjához, október 18-hoz közeli időpontban – minden évben több épület falára vetítsék ki egy Balatonalmádiban élő képzőművész műveit. A köszöntők után az épület előtt Balatonalmádi Város Vegyeskara köszöntötte műsorával a festőművészt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában