Amikor a harangok is sírtak

2020.10.26. 11:00

Zenés, táncos színdarab pályázati támogatással Tapolcán

A város önkormányzata által nyert uniós pályázati keret egy részére sikerrel pályázott a civil szervezetek közül a Tapolcai Városszépítő Egyesület helyi és kulturális események témakörben két színdarabra.

Tóth B. Zsuzsa

A pályázati támogatással készült, helyi dokumentációkra épülő színdarab egyik jelenete. Az előadók a város lakói, a Batsányi színjátszók

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az elnyert közel nyolcmillió forintnak hozzávetőlegesen a fele, 3,8 millió forint állt rendelkezésre a két színdarab színreviteléhez. Azok megírására projektmenedzsereként

az egyesület N. Horváth Erzsébet írót, helytörténészt kérte fel.

Az Amikor a harangok is sírtak című, helytörténeti dokumentációra épülő zenés- táncos színdarabot a napokban mutatták be nagy sikerrel a Batsányi színjátszók a Tamási Áron Művelődési Központban. N. Horváth Erzsébet a Bennünk élő történelem összefoglaló című pályázati anyaghoz két színdarabot írt, mindkettő zenés, táncos mű. A Bilincsben is szabad vagyok című Batsányi János életét dolgozza fel, a másik pedig az Amikor a harangok is sírtak című darab.

A pályázati támogatással készült, helyi dokumentációkra épülő színdarab egyik jelenete. Az előadók a város lakói, a Batsányi színjátszók Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A darab zeneszerzője Fülöp Ádám, a táncos betétekben a Batsányi Táncegyüttes tagjai működnek közre. – Mivel sors-tragédiáról van szó, a magyar nemzet élet-halál harcáról, így, mint a görög drámák, prológussal kezdődik és epilógussal ér véget. A színdarab alakjait a Batsányi Színjátszó Kör közel negyvenfős gárdája személyesítette meg. Volt köztük olyan, aki már általános iskolásként szerepelt korábbi rendezésemben több mint negyven éve, és most szintén – mondta Németh­né, aki a dalszövegeket, verseket írta.

Vallja, hogy amint Nagy Ágostonnak, a krónikásnak az Epilógusban felhangzó énekében felcsendül: „Élni és élni kell minden magyarnak e Földön, belekiáltani a világba, reményeink nem szálltak sírba a magyar Golgotán”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában