gyász

2021.01.28. 17:35

Elhunyt Börcsök Enikő, a Petőfi Színház is búcsúzik a színésznőtől

Hosszú, súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes– és Kiváló Művész, aki a Veszprémi Petőfi Színházban Kurázsi mamát alakította, itt rendezte első nagyszínpadi előadását.

Balla Emőke

Börcsök Enikő hűséges típus, 1994 óta tagja a Vígszínháznak. Több mint negyven játékfilmben, kilencven tévéfilmben szerepelt. A Veszprémi Petőfi Színházban először játszik Fotó: Penovác Károly

Börcsök Enikő 1987-től 1991-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjaként tanult, Marton László osztályában. A diploma megszerzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 ősze óta a Vígszínház társulatának tagja. Közel száz színházi előadás és két tucat film-, illetve televíziós alakítás kötődik a nevéhez. Az utóbbi években rendezőként is bizonyított, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, egyik osztályvezető tanára volt.

Legendás alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, olthatatlan élet- és játékszeretetét. Rendkívüli tehetségét vígszínházi sikerei is igazolják: a Macskajáték Egérkéje, a Mágnás Miska Marcsa szerepe, a Dobardanban, a Faustban és a Sógornőkben nyújtott alakítása, Az Iglic címszerepe, a Tóték Tóthnéja, a Lóvátett lovagok Francia királylánya. Olyan filmekben játszott, mint a Zsötem, az Édes Emma, drága Böbe, A temetetlen halott, Az ajtó és a Zárójelentés, rendszeresen szinkronizált is.

Börcsök Enikő 2018-ben A Kurázsi mama és gyermekei főszerepét alakított a Veszprémi Petőfi Színházban, tavaly itt volt első nagyszínpadi rendezése, Móricz Pillangó című szerelmi idilljét állította színpadra. Mikor a Kurázsi mamát játszotta, lapunknak így nyilatkozott: „Ebben a darabban Kurázsi mama mindig az életet választja. Sokan nem így vagyunk vele, de Kurázsi mama ilyen. Tovább kell menni, az életet végig kell élni, akár így, akár úgy.”

A Veszprémi Petőfi Színház így búcsúzik tőle: „Most sírunk, együtt sírunk mindenkivel, akik szeretünk, oly sokan, és akiket megérintett különleges, egyedi és megismételhetetlen lényed. Hangod, gesztusaid, nagy szemeid, kacagásod, szenvedélyes életed kitörölhetetlenül belénk vésődött!”

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/borcsok-eniko-nagyon-szeretem-a-veszpremi-szineszeket-3301155/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában