Két művész életútját ismerhetik meg az olvasók

2021.01.11. 07:00

Új kötetek jelentek meg Sümeg díszpolgárairól

A város Kossuth-díjas díszpolgárai közül Miller Lajosról a közelmúltban jelent meg egy kötet, András Ferenc pedig másodmagával írt egy könyvet, amely ugyancsak nemrégiben látott napvilágot.

Tóth B. Zsuzsa

A felvétel egy korábbi sümegi eseményen készült a Kisfaludy-emlékház udvarán. András Ferenccel és Miller Lajossal Oszkai Réka szakmai vezető és Kende Kata beszélgetett

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Miller Lajos 80. születésnapjára elkészült, Az operaművészet szolgálatában című könyv nem szabályos életregény, melyet Mátai Györgyi szerzőtársával jegyez az operaénekes. Miller Lajos a kötetben pályáját foglalja össze a Sümegen töltött gyermekkorától, az iskolás éveitől kezdve. Gazdag fotóanyaggal mutatja be családját, gyermekkorát, felnőtté válását.

Vallja, hogy régóta tervezte a kiadást, és amikor egyik ismerőse is felvetette, hogy a sok szép emléket, tapasztalatot megoszthatná az olvasókkal, nekilátott az írásnak. A történetek elsősorban a pályájával kapcsolatosak, abban a reményben adja közre azokat, hogy talán a jövő nemzedéke is elolvassa sorait. – Sok élményem javát, az életemben fontos szerepet játszó emberekkel való találkozásokat, a Zeneakadémián, a Testnevelési Főiskolán töltött éveket idézem fel – mondta az operaénekes a könyvről.

Miller Lajosról operaházi tagságának első öt éve után a hozzáértő szakemberek egyöntetűen állították: „megszületett” a nagy magyar Verdi-baritonok emlékformáló utódja. Pályája 40 éve alatt 75 szerepet kapott, 20 oratórium, hatalmas repertoár kötődik a nevéhez. A világ 75 városában mutatkozott be, európai szereplései közül legtöbbször a Milánói Scalában lépett fel.

András Ferencről a Végkiárusítás című kötet jelent meg az elmúlt napokban. A Kossuth-díjas filmrendező életét, filmes sikereit Barabás Klára szerkesztő írta meg, foglalta össze.

A kötetben jelentős hangsúlyt kap a forgatókönyvíró, producer Sümegen töltött gyermekkora, a később szintén a városhoz kötődő, ott töltött karácsonyai. – Az ünnep egyet jelentett számomra Sümeggel. A város értékei hatással voltak egész életemre – vallja a rendező, aki filmjei szakmai értékeléseibe ugyancsak bepillantást enged. Így lett valóságos életmű a kötet, összefoglaló, amely tartalmaz egy életútinterjút, tanulmányt a filmjeiről és forgatókönyv- részleteket azon filmtervekből, amelyek megvalósultak.

A felvétel egy korábbi sümegi eseményen készült a Kisfaludy-emlékház udvarán. András Ferenccel és Miller Lajossal Oszkai Réka szakmai vezető és Kende Kata beszélgetett Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kötetben Barabás Klára készített életútinterjút András Ferenccel, ő írta a filmes és televíziós tevékenységét bemutató tanulmányt, és válogatta a mellékletben olvasható szövegeket, amelyek érdekes adalékokkal járulnak hozzá a megvalósult filmek keletkezéstörténetéhez.

A fekete-fehér fotókkal illusztrált könyvben a rendező számos megvalósulatlan filmterve közül a Gion Nándor regénytetralógiájából írt, Latroknak is játszott című forgatókönyv első része ugyancsak megtalálható, melynek fiókban maradásával valószínűleg nemcsak András Ferenc filmográfiája, hanem a magyar filmkultúra is szegényebb lett.

A Kisfaludy-emlékház nyár elején szeretné Az operaművészet szolgálatában című könyv bemutatóját megszervezni. Fotókkal, beszélgetéssel, kisfilmvetítéssel emlékeznének meg a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes munkásságáról és a sümegi kötődésről, emlékekről is. A magyar film napján, április végén tervezi az intézmény András Ferenc Végkiárusítás című könyvének bemutatóját. Hasonló módon, mint 2019-ben, a beszélgetést egy filmvetítéssel zárnák. Idén A nagy generáció című filmet szeretnék bemutatni a rendezőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában