Behúzták a féket tavaly

2021.02.19. 11:30

A megyei német önkormányzatok folytatnák a nemzetiségi élethez kapcsolódó programokat

Veszprém megyében 48 településen működik német önkormányzat. Huszonhat általános iskolában és 26 óvodában, valamint a Lovassy László Gimnázium Nemzetiségi Tagozatán folyik német nemzetiségi nyelvoktatás.

Molnár Sándor

Nagy sikert aratott az első Veszprém megyei zarándoklat 2018-ban – idén újra megtartanák

Forrás: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

Tizenhárom településen üzemel tájmúzeum, és 26 Német Nemzetiségi Egyesület mellett 35 nemzetiségi énekkar, tánccsoport és zenekar működik, melyeknek le kellett mondaniuk a programjaik zöméről tavaly.

- Rendkívül furcsa évünk volt. Ahogy mindenki más, mi is megterveztük az évet, de amikor jött a járvány, a rendelkezések betartása miatt visszafogtuk magunkat. A kulturális programjainkból elenyészően keveset valósítottunk meg. Megújítottuk viszont a honlapunkat – kezdte évértékelőjét Heilig Ferenc.

A Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke pozitívumként élte meg, hogy az oktatás jól állt át a digitális formára, és kalapot emel a felkészült pedagógusok előtt, akik mindezt megvalósították. Ennek apropóján a megyei német önkormányzat elhatározta, hogy 2021 őszén szervez egy konferenciát A digitális oktatás tapasztalatai a nemzetiségi nyelvoktatásban címmel. Már megtalálták azokat a szakembereket, akik az előadói lehetnének a rendezvénynek, ha sikerül pályázati forrást nyerni hozzá.

Heilig Ferenc beszámolt arról is, hogy a Deutsches Haus felújítása is szükségessé vált. Az épület az Országos Német Önkormányzat tulajdona, a pénzügyi alapot már előteremtették a rekonstrukciós munkálatokhoz. Tavaly elkezdődtek a tervezési, előkészítési munkák, és várhatóan a nyár folyamán maga a felújítás is megkezdődik Veszprémben.

Heilig Ferenc: Folytatnánk a pezsgő nemzetiségi élethez kapcsolódó programokat Fotó: Molnár Sándor/Napló

A német önkormányzat minden évben úgy tervezi, hogy megszervezi hagyományos programjait. Ilyen például a megyei gála, a nemzetiségi táborok, a nyelvi versenyek, az egyházzenei koncertek, a zenés estek és a zarándoklat, ám ezek tavaly mind elmaradtak. Idén megtartanák mindet.

– Négy körzetünk van: Ajka, Pápa, Veszprém, Zirc. Mindegyik körzetben sok kulturális csoportunk működik. Ezért a rendezvényeinket ábécésorrendben körbevisszük a településeken, mert ha állandó helyszíneken tartanánk őket, akkor esetleg ellaposodnának. Ha viszont elvisszük egy-egy faluba, akkor az érdeklődés oda irányul, és az adott településen felpezsdül a kulturális élet, a helyi csoportok új lendületet kapnak – hangsúlyozta az elnök.

– Az egyesületek már nagyon várják a programokat. Hiányoznak azok az emberi kapcsolatok, amelyek például egy-egy összejövetel alkalmával felszabadító hatásúak. Mindegy, hogy ének-, zene- vagy táncpróbáról beszélünk, vagy „csak” egy jó beszélgetésről, mindenki várja ezeket – mondta Heilig Ferenc. Hozzátette: a megyei németség szeretne részt venni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatban is. Már előkészítettek egy találkozót a szervezőkkel, hogy kiderítsék, sokféle tervük közül melyek azok, amelyek beleférnek a rendezvénysorozatba, melybe az iskolás korosztályt és a testvértelepüléseket is szeretnék bevonni.

Az egyik fő programelem az elűzetésről szóló megemlékezés lenne. A németség január 19-én tartja országos megemlékezését, minden évben másik helyszínen. 2023-ban, a 75. évfordulón szeretnék ezt Veszprémbe hozni, valamint egy méltó emléktáblát is felavatni. Emellett egy történészkonferenciát is szerveznének. Ezzel a programsorozattal szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy a megyeszékhelyen és Veszprém megyében is sok német nemzetiségű ember él, ezért jó volna, ha többet tudna meg a közvélemény a németek kiűzetéséről és a svábság mindennapjairól.

Szerepel a tervek között egy, az Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben elnevezésű programsorozathoz hasonló rendezvény megszervezése is, amelynek nagy sikere volt 2001 és 2004 között. Ennek során bemutatkozhatna egy-egy érdekes szakma, ének- és tánccsoport, valamint a sváb gasztronómia. Mindez szentmisével és felvonulással kiegészülve egy igazán különleges rendezvény lehetne.

Sarlós Boldogasszony ünnepe, július másodika az aratás egyházi kezdete. Ezen a napon tartották meg 2018-ban az első Veszprém megyei zarándoklatot és egyházmegyei kórusok találkozóját Pápán. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor idén másodjára rendezik majd meg az összejövetelt, melyre minden település elhozza a névtábláját, illetve egy gabonából vagy gyógynövényekből font koszorút is.

Nagy sikert aratott az első Veszprém megyei zarándoklat 2018-ban – idén újra megtartanák Fotó: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

A pezsgő német nemzetiségi élet kapcsán Heilig Ferenc pozitív példaként kiemelt egy kistelepülést.

– Városlődön olyan polgármester van, olyan az iskolaigazgató, olyan egyesületek működnek, továbbá olyan a hozzáállás, hogy az óvodától kezdve az iskolán keresztül egészen a templomig hallják, látják és megélik mindazt, amit a nemzetiségi élet jelent. Egy gyerek azért megy el énekelni, táncolni vagy muzsikálni valamelyik csoportba, mert az apja és az anyja, illetve a nagypapa és a nagymama is énekelt vagy táncolt. Itt látható a gyerekeken az érdeklődés a nyelv, az ének-zene, valamint a tánc iránt. Ők nem ápolják, hanem megélik a kultúrát. Ezenkívül van még nagyon sok olyan iskola Veszprém megyében, ahol nemcsak a német nyelv oktatásával foglalkoznak, hanem a kultúrát is igyekeznek beletáplálni a gyerekekbe – fogalmazott az Úrkúton élő megyei elnök, aki szerint az óvoda és az iskola szerepe meghatározó a sváb kultúra megőrzésében, ezért ezeket a korosztályokat kiemelten támogatni kell.

Heilig Ferenc a Naplónak nyilatkozva megjegyezte, nagyon várják már a járványügyi korlátozások feloldását, hogy megtarthassák például június 12-én a nemzetiségi napot és a svábbált Úrkúton, valamint június 13-án a megyei egyházzenei koncertet Nagyesztergáron. Július 4-én zarándoklatot rendeznének Pápán, míg Balatoncsicsón nyári egyházzenei koncertet, augusztusban pedig megtartanák a diákcserét wunsiedeli (Bajorország) partnerszervezetükkel közösen.

Szeptemberben bonyolítanák le az Ajka körzeti egyházzenei koncertet Úrkúton, október 9-én a megyei nemzetiségi fesztivált Herenden, novemberben a kulturális versenyt, majd a Christkindl kiállítást Városlődön. Az évet adventi koncerttel zárnák december 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában