nehéz helyzetben a kulturális szervezők

2021.02.25. 20:00

Tervezik az idei programokat Balatonalmádiban, és bíznak benne, hogy ezek meg is valósulnak majd

Nehéz helyzetben vannak a települések kulturális szervezői, hiszen idén is úgy tervezik a városi programokat, hogy csak reménykednek benne, hogy ezeket meg is tarthatják majd.

Sági Ági

Fábiánné Sáray Anna és Trunk Zsuzsa tervezik az idei programokat és bíznak benne, hogy ezek meg is valósulnak majd

- Idén teljesen más koncepcióval készülünk az évre, mint korábban. Ezt a járványhelyzet is indokolja, de hiszünk benne, hogy az új modell jobban illik a városhoz, és hosszú távon is fenntartható lesz. Idén már nem lesznek óriási, fesztivál jellegű rendezvényeink, inkább több, kisebb közönségnek szóló kis koncerttel és más programokkal készülünk. Szeretnénk jobban kihasználni a város tereit, hiszen gyönyörű parkjaink, ligeteink, zöldövezeteink vannak. Tavaly már voltak sikeres programjaink itt a Pannónia előtt, a platánfák körüli zöldterületen. Jól sikerült a Szent István parkban tartott augusztus 20-i rendezvény is. Azt szeretnénk, hogy ha az idelátogatók Almádiban sétálgatva, több helyen találjanak egy-egy kulturális rendezvényt. Kicsit az utcazenész fesztiválokhoz hasonló hangulatban gondolkodunk, zenész szakmai ajánlások alapján keresünk olyan zenészeket, kis zenekarokat, akik megfelelő színvonalon tudnak zenével megtölteni egy- egy teret. Sokféle stílus lesz, de igényes, színvonalas produkciók. Nagyon jók a tapasztalataink, mindenki elfogadja ezt a helyzetet és úgy tudunk szerződéseket kötni, hogy csak terveink vannak, az, hogy ebből mi valósulhat meg, még bizonytalan – mondja Trunk Zsuzsa a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár (PKKK) művelődésszervezője.

Balatonalmádiban idén megújulhat a strandkönyvtár. A szakemberek komplex turisztikai szolgáltatás elindításában gondolkodnak. A megújult helyszínen nem csak kölcsönözni lehet majd, de lesznek programok, és információval, turisztikai ajánlatokkal is segítik majd a betérőket.

- Biztosak vagyunk benne, hogy előbb- utóbb megindul az emberáradat a Balaton-partra, de erre nem szeretnénk ráépíteni még egy nagy eseményt is, hatalmas tömeggel. A járvány miatt mindenki megtanulta, hogy nem biztos, hogy a nagy tömeg jó. Aki mégis ilyen rendezvényen szeretne részt venni, az a környékünkön talál majd ilyet is. Néhány nagy rendezvényünk azért lesz, hiszen biztosan lesz Klassz a Parton, szabadtéri komolyzenei koncertekkel, és bízunk benne, hogy július végén megtarthatjuk a Pannónia Nemzetközi sakkversenyt, aminek a PKKK otthont. Nem csak zenében gondolkodunk, terveztünk rendszeres sportprogramot a zöldben, például rendszeresen lesz jóga a parkban. Házon belül szeretnénk a tavaly elmaradt kiállításokat pótolni, házon kívül pedig szeretnénk a Pannónia kiállításaitól, képzőművészeti kínálatától elvonatkoztatni. A helyi képzőművészek bevonásával szervezünk tárlatvezetéseket a Vasút Art aluljáróban, vagy az Európa szoborparkban – tette hozzá Fábiánné Sáray Anna, a PKKK igazgatója.

Fábiánné Sáray Anna és Trunk Zsuzsa tervezik az idei programokat, és bíznak benne, hogy ezek meg is valósulnak majd Fotó: Sági Ági

A tárlatvezetések csatlakoznának az évek óta sikerrel zajló városi templom- és villasétákhoz, melyeken szakvezetéssel számos kultúrtörténeti érdekességeket lehet megtudni Balatonalmádiról. Már tavaly is tartottak gyerektáborokat a PKKK szervezésében, ami a város értékeit helyezte központba, ezt idén is folytatni szeretnék.

- Sajnos a pandémia miatt azt érezzük, hogy szétestek a közösségeink. Korábban 23 csoportnak adott otthont az intézmény. Az elmúlt időszakban nem találkozhattak, nem próbálhattak a civiljeink. Ha lehetőség lesz rá, akkor nagyon fontos feladatunk, hogy ezeket a közösségeket segítsük újból összerázódni – fejezte be Trunk Zsuzsa.

A húsvéti programok lebonyolítására már csak halvány remények vannak, de a szakemberek bíznak benne, hogy május elsején már megismételhetik a tavalyelőtti Piknik a parton programot, ahol a civil szervezetek bevonásával szabadtéren, rengeteg jó hangulatú programon vehettek részt a városlakók és a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában