iskolát neveztek el róla

2021.03.13. 07:00

Zánkán ápolják a legifjabb Pilvax-körös örökségét

A zánkai temetőben nyugvó Bozzay Pál, Jókai Mór és Petőfi Sándor köréhez tartozva, maga is alakítója volt a március 15-ei és az azt követő eseményeknek, jelen volt a Pilvax kávéházi „közvélemény asztalánál”is, utalt az 1848-as eseményekre Horváth Lajos, a forradalomban, illetve a szabadságharcban fiatalon elhunyt hős nevét viselő zánkai iskola igazgatója.

Kovács Erika

Horváth Lajos igazgató kezében a névadójuk, Bozzay Lajos tiszteletére állított emléktáblánál, a zánkai iskola előtt

Forrás: Bozzay Pál Általános Iskola/Egyedné Kovács Margit

- A Bozzay Pál Általános Iskola számára Zánkán különösen fontos nevelési feladat az 1848-49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc hagyományainak őrzése és a névadó emlékének ápolása – fogalmazott Horváth Lajos igazgató.

Mint mondta, iskolájuk tanulói rendszeresen koszorúzzák a helybeli temetőben nyugvó névadó, a legifjabb Pilvax-körös, költő, jogász, szabadságharcos honvéd, illetve még négy ’48-as hős sírját.

Felidézte, a Kővágóörsön született ifjú, Jókai Mór és Petőfi Sándor köréhez tartozva, maga is alakítója volt a március 15-ei és az azt követő eseményeknek, jelen volt a Pilvax kávéházi „közvélemény asztalánál” is. A forradalom és a szabadságharc melletti mély elkötelezettségéről költeményeiben is tanúságot tett. Első verseiből az Életképek című lapban is megjelent néhány. Petőfi figyelmét is felkeltette az ifjú költő, és egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy: „ettől a gyerektől sokat vár”.

A szabadságharc kezdetén önként felcsapott katonának, és a lelkesedését visszatükrözi Induló című versének néhány sora is: „Csatára fel, csatára fel! / Zászlónk felett, mint égi jel / A diadal kirontó fénye / És a hazának biztató reménye”.

Horváth Lajos igazgató a névadójuk, Bozzay Pál tiszteletére állított emléktáblánál, a zánkai iskola előtt Fotó: Bozzay Pál Általános Iskola/Egyedné Kovács Margit

A honvéd költő 1849 augusztusában Dél-Erdélyben esett osztrák hadifogságba, a fegyverletétel után a császári hadbíróság kényszersorozásra ítélte. A birodalom különböző tartományaiban katonáskodva, fizikai és lelki gyötrelmektől szenvedve, súlyosan megbetegedett. A gyógyíthatatlan költőt leszerelték, majd néhai nagybátyja zánkai birtokára utazott, ahol 1852 nyarán, mindössze 23 évesen, elhunyt.

Költeményeinek jelentős része megmaradt, melyeket György Péter János tanár, filozófia-előadó és Praznovszky Mihály irodalomtörténész gondozásában, életrajzi kötetben is kiadott Zánka önkormányzata.

- A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kutatóinak segítségével 2008-ban, a Biblia évében ráakadtunk Bozzay bibliájára, amelyet restauráltattunk, és a forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján állítottuk ki iskolánkban, ’48-as témájú kerámiáktól körbevéve. Iskolánk 23 évvel ezelőtt vette fel Bozzay Pál nevét, a névadóról emléktábla is tanúskodik, Szekeres Károly Munkácsy-díjas, érdemes keramikus művész, Zánka szülötte és díszpolgára alkotása – tudtuk meg a részleteket az iskolaigazgatótól.

Horváth Lajos sajnálattal szólt arról, hogy a járványra való tekintettel idén a digitális oktatás lehetőségeivel élve, osztályonként emlékeznek a szabadságharcos hősökre, és elmaradnak a korábbi ünnepi rendezvények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában