Tapolcai Városi Képzőművész Kör

2021.04.26. 17:30

A tapolcai művészek is megszenvedik a járványt

Nagyon sokan és nagyon sokféleképpen sínylették meg a művészek, alkotók is a koronavírus-járvány hatásait világszerte. A Tapolcai Városi Képzőművész Kör sem kivétel ez alól.

Tóth B. Zsuzsa

A festőművészeknek már jó ideje mellőzniük kell a kiállítási lehetőségeket, miközben alig várják, hogy együtt alkossanak

A kör vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsa lapunknak elmondta: az aktív tevékenységet folytató amatőr képzőművészeti csoportra is negatív hatással volt az elmúlt bő egy esztendő.

 

– Tíz-tizenkét tagja van a csoportunknak, immár tizenkét éve folyamatosan tevékenykedtünk. Sajnos azonban mindez múlt idő, hiszen ideiglenesen megszüntette a tevékenységünket a járvány, amely a megye többi amatőr képzőművészeti csoportját is ellehetetlenítette. Bezárt a körnek otthont adó Tamási Áron Művelődési Központ, így 2020 őszétől nem tarthattunk foglalkozásokat. Az intézmény ajándéka az volt, hogy a már tavaly is elhúzódott nyári, közös tárlatunkat ősszel megrendezhettük, habár már csak online módon. Azonban sokan éltek így is a lehetőséggel, nagy örömünkre. Persze azért ez nem ugyanaz, mint az élő kiállítás. Az ember nem találkozhat a közönség örömével, nem töltődhet fel egy újabb évre a siker varázslatával.

Nagyon fontos lenne, hogy rendszeresen találkozzunk, mondom ezt annak ellenére, hogy sok kiállításmegnyitón hangsúlyoztam: az ott látott alkotások nem a heti néhány órás összejöveteleken készültek.

Egy-egy alkotás, amely a mi tárlatainkon a falakra kerül, többórás, esetenként többhetes alkotói tevékenység eredménye. Azonban az otthoni, ön­álló munka mellett nagyon fontos a közösség egymást segítő, építő, szükség esetén kritizáló előrelendítése is, ami rengeteg erőt tud adni. Gondoljunk csak arra, amiről mostanában egyre több szülő panaszkodik, hogy milyen negatívan érinti a gyerekek pszichéjét is ez a hosszúra nyúlt magányosság. Mert a közösség kohéziójánál nincs nagyobb építőerő – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Tihanyiné Bálint Zsuzsa.

Hozzátette, azt szokták mondani, az alkotás általában magányos tevékenység, mert számos olyan alkotói folyamat van, például a rajzolás, a festés, az írás, a zeneszerzés, a szobrászat, a kerámiakészítés, amelyet az alkotó egyedül végez a műtermében, a műhelyében, az otthonában.

A festőművészeknek már jó ideje mellőzniük kell a kiállítási lehetőségeket, miközben alig várják, hogy együtt alkossanak

 

– De a Janus-arcú alkotói folyamatnak ez csak az egyik oldala. A másik, a semmivel sem kevésbé hangsúlyos az az, hogy az ember, ha alkot, akkor nemcsak önmagának szánja az alkotást. Sőt! Elsősorban másoknak szánja. Hiszen alapvetően közösségi lények vagyunk. Minden tevékenységünk arra irányul, hogy a közösség hasznos, elismert tagjai lehessünk, mindenféle módon megszerezve minél többek elismerését azáltal, ami képességünkből telik. S az alkotó ember képessége az alkotás. Ezzel szeretne megörvendeztetni másokat, legalább annyira, mint saját magát. Tehát először is találkozni szeretnénk már egymással minél hamarabb a saját csoportunkban, és a megye többi szakkörének tagjaival. Szeretnénk ismét kiállításokra járni, egészségesen, új alkotói kedvvel feltöltődve. Szeretnénk készülni a legközelebbi közös tárlatunkra, és az idén elmaradt Ablakaink kiállításra, mely Veszprém megye amatőr képzőművészeti csoportjainak szokásos évi egyszeri közös bemutatkozása. Azonban létrejötte óta első alkalommal nem tarthattuk meg, a járvány áldozatául esett – jegyezte meg a kör vezetője.

Kapcsolódó cikkeink:

 

[embed]https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/fontos-kulturalis-kreativ-regiova-valhat-veszprem-es-tersege-4480666/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában