porcelánok, kerámiák, bútorok

2021.04.10. 07:00

Online olvasható a Séd kritikai lap idei második száma

A pandémia okán elmaradt kulturális rendezvények helyett különleges műtárgyak, megyénkhez kötődő iparművészek és egy 1082-re datált oklevél áll a veszprémi periodika legújabb számának fókuszában.

Palágyi Sylvia régész tollából a balatonfüredi Laki-dűlő késő császárkori temetőjében fellelt korsókról olvashatunk eszmefuttatást, míg Rainer Pál történész a Pannon Egyetem jogarát veszi szemügyre.

Horváth László, a világnagyság-aspiráns porcelántervező munkásságáról Vadas József művészettörténész, Tamás Ákos porcelánjairól pedig Praznovszky Mihály írt kisesszét, s ugyancsak Vadas József jóvoltából ismerkedhetünk meg a Balaton Bútorgyárhoz kötődő Vásárhelyi János bútortervező egyedülálló életművével.

Karlinszky Balázs levéltáros-történész egy Szent László király által kiadott, 1082-re datált oklevél kapcsán a történettudomány műveléséhez szükséges kompetenciákról, illetve ezek hiányának következményeiről is elmélkedik, Ludvai Zsuzsanna papír-bőr restaurátor segítségével pedig bepillantást nyerhetünk a barokk kor virtuális valóságába.

Süle Zsolt munkásságát a Dal 2021-ben elért sikere okán Nyakas Krisztián zeneszerző méltatja, az utolsó oldalakon pedig Katona Lajos Tamás geológus mutatja be a Veszprémben fellelhető jégkorszaki építőköveket.

Az idei második számot Géczi János szerkesztette, a járványhelyzet miatt a Sédet egyelőre online, az epa.oszk.hu oldalán lapozhatják fel az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában